Parels langs RivierPark Maasvallei, vroeger de Grensmaas

Op maandag 29 februari 2016 geeft Fred Erkenbosch”, voor IVN Meerssen, een presentatie over het  nieuwe natuurpark “RivierPark Maasvallei,  gelegen tussen Maastricht en Elsloo. 

We beginnen in Eijsden waar de Maas Nederland binnenkomt. De Grensmaas is het onbevaarbare deel van de Maas, dat ten noorden van Maastricht begint en stroomafwaarts loopt tot aan Roosteren. Rijkswaterstaat werkt in dit gebied aan de bescherming tegen hoogwater door de stroomgeul te verbreden en de uiterwaarden te verlagen. Duizenden hectare nieuwe natuur is in dit gebied op komst. Sinds augustus 2013 heet dit gebied officieel “Rivierpark Maasvallei”. 

Het project Grensmaas heeft drie doelstellingen: bescherming tegen hoogwater, natuurontwikkeling en het winnen van grind. Bescherming tegen hoogwater en natuurontwikkeling worden gefinancierd door de winning van 53 miljoen ton grind. De presentatie, met als rode draad de Grensmaas gaat niet alleen over de mooie natuur in wording maar ook over de afwisselende landschappen en cultuurhistorische elementen langs en op de oevers van de Maas die in Eijsden ons land binnenkomt.

Prachtige hellingbossen met de bijzondere voorjaarsflora zoals het Bunderbos, de omgeving van kasteel Neercanne, de Observant met het Poppelmondedal. Bijzonder zijn ook de landgoederen langs de Maas o.a. Vaeshartelt, Hartelstein en Meerssenhoven. De dorpen Itteren en Borgharen en het gehucht Voulwames bij Bunde liggen nu veilig achter de dijken. Dit geld ook voor Geulle aan de Maas. Ook aan de Belgische zijde van de Grensmaas zijn veel interessante dingen te zien.  Al deze elementen komen in deze presentatie aan de orde.

Deze lezing wordt gegeven op maandag 29 februari a.s. om 19.30 uur in de proostenkelder achter de basiliek aan de markt in Meerssen.

Iedereen is welkom en de toegang is gratis.

Lees vorig bericht

Reportage Top 111 – 2016

Lees volgend bericht

Op stap met Het Limburgs Landschap Winter in het Beneden-Geuldal?