Voedsel over datum

Als voedsel over de houdbaarheidsdatum is, moeten we het dan weggooien? Ja en nee. Er is een belangrijk onderscheid tussen “Te gebruiken tot” en “Ten minste houdbaar tot”. Het “Te gebruiken tot” staat op verse koelkastproducten, waarvan je ziek kunt worden als je ze na de datum gebruikt. Weggooien dus als ze over datum zijn.

Het “Ten minste houdbaar tot” staat over het algemeen op producten die niet (snel) bederven, maar waarbij de kwaliteit en de smaak geleidelijk achteruit gaan na de genoemde datum.

Voedselveiligheid is over het algemeen niet aan de orde na genoemde datum bij “Ten minste houdbaar tot”. Weggooien is over het algemeen niet nodig. De fabrikanten kiezen zelf de datum zodanig dat ze er zeker van zijn dan de smaak nog optimaal is.
Beperk het onnodig weggooien van voedsel.
Samengevat: “Te gebruiken tot” is een gebod, “Tenminste houdbaar tot” is een keuze.

Milieudefensie Meerssen 
meerssen@milieudefensie.nl; 043 3643740

Lees vorig bericht

Inbraak Zorgcentrum Beukeloord

Lees volgend bericht

SV Meerssen – RVU op vrijdagavond 4 maart