Thema Parels langs de Maasvallei

Fred Erkenbosch gaf maandagavond voor het IVN Meerssen een presentatie over het RivierPark Maasvallei,  gelegen tussen Maastricht en Elsloo. Er waren rond de vijftig belangstellenden op af gekomen en konden genieten van een reis langs de Maas. Fred Erkenbosch startte zijn tocht in Eijsden waar de Maas Nederland binnenkomt. De Grensmaas is het onbevaarbare deel van de Maas, dat ten noorden van Maastricht begint en stroomafwaarts loopt tot aan Roosteren. Duizenden hectare nieuwe natuur is in dit gebied op komst en heet sinds augustus 2013 Rivierpark Maasvallei.

Het project Grensmaas heeft drie doelstellingen: bescherming tegen hoogwater, natuurontwikkeling en het winnen van grind. Bescherming tegen hoogwater en natuurontwikkeling worden gefinancierd door de winning van 53 miljoen ton grind. De presentatie, met als rode draad de Grensmaas gaat niet alleen over de mooie natuur in wording maar ook over de afwisselende landschappen en cultuurhistorische elementen langs en op de oevers van de Maas die in Eijsden ons land binnenkomt.

Prachtige hellingbossen met de bijzondere voorjaarsflora van het Bunderbos, de omgeving van kasteel Neercanne, de Observant met het Poppelmondedal. Daarnaast de landgoederen langs de Maas zoals Vaeshartelt, Hartelstein en Meerssenhoven. Door het Grensmaasproject liggen de dorpen Itteren, Borgharen, het gehucht Voulwames bij Bunde en Geulle aan de Maas veilig achter de dijken.
Met aandacht werd er geluisterd naar het verhaal van Fred Erkenbosch ondersteund met een aantal dia’s.

Lees vorig bericht

SV Meerssen nieuws

Lees volgend bericht

BRUG-M beëindigt samenwerking met van Druenen