Struinen door het Beneden-Geuldal

Het plateaubos van de Bergse Heide, de natuurontwikkeling op Ingendael en een ruig stromende en meanderende Geul vormen het decor voor een fraaie voorjaarsexcursie van Stichting het Limburgs Landschap op zondag 1 mei aanstaande.

Het natuurontwikkelingsgebied Ingendael ligt in het Beneden-Geuldal tussen Houthem en Valkenburg. Een deel van de voormalige landbouwgronden in dit gebied is sinds 1996 eigendom van Stichting het Limburgs Landschap. Het Waterschap Roer en Overmaas heeft vanaf die tijd alle oeververstevigingen langs de Geul in Ingendael weggehaald. Hierdoor begon de beek zich voor het eerst in misschien wel duizend jaar weer zijdelings te bewegen. Ze ondermijnt daarbij de oevers, zodat er ook bomen in het water vallen. Zo’n boom ontregelt de hoofdstroom en zorgt voor extra erosie. In de steile oeverwanden kunnen ijsvogels nestelen en op de nieuwe grindbanken kiemen wilgen en elzen. Hierdoor keert het karakteristieke ooibos (bos dat goed tegen overstroming kan), weer langs de Geul terug. Zo ontstaat een dynamisch en natuurlijk beekdallandschap.

Begrazing in het Geuldal
Het enige beheer dat er plaatsvindt is begrazing met kleine kuddes Gallowayrunderen en Konikpaarden. Door de begrazing ontstaat een afwisselende en soortenrijke vegetatie. Die afwisseling zorgt weer voor veel verschillende plant- en diersoorten.

Op stap met de boswachter
Meegenieten? Wandel dan mee met deze interessante wandeling op zondagochtend 1 mei om 10.00 uur; vanaf de parkeerplaats bij Brasserie-Hotel Brakke Berg, Wolfsdriesweg 10 te Geulhem | Berg en Terblijt. Let op: in verband met de aanwezigheid van halfwilde koeien en paarden in de natuurgebieden mogen honden niet mee met deze wandeling!

Foto: Henk Heijligers

Lees vorig bericht

Meer/Sport zondag 17 april – Amstel Gold Race

Lees volgend bericht

Aanleiding samenscholingsverbod is schietincident park