Rechtszaak luchtkwaliteit

Milieudefensie stapt naar rechter om verbetering luchtkwaliteit Milieudefensie eist gezonde lucht en spant daarom een rechtszaak aan tegen de Nederlandse Staat. Milieudefensie en bewoners hebben metingen naar stikstofdioxide in de lucht gedaan en daaruit blijkt dat Nederland de Europese luchtkwaliteitsnorm overtreedt. ‘Er gebeurt veel te weinig en dat duurt al veel te lang. Wij eisen bij de rechter maatregelen die de luchtkwaliteit écht verbeteren’, zegt campagneleider Knol. Voor de meeste Europese landen geldt het maximum voor stikstofdioxide van 40 microgram per kubieke meter al zes jaar lang, aldus Milieudefensie. Nederland vroeg en kreeg uitstel, maar moet sinds 1 januari 2015 ook aan deze norm voldoen. En dat gebeurt niet, zo stelt Milieudefensie na metingen op 58 plaatsen in het land. Op zeker elf plekken zou de wet worden overtreden.

In Nederland verliezen we gemiddeld dertien maanden van ons leven door luchtvervuiling. Toch wordt de maximumsnelheid verhoogd naar 130 kilometer per uur, de invoering van milieuzones wordt gefrustreerd en er worden miljarden geïnvesteerd in de aanleg van nieuwe wegen. Dat getuigt van totale minachting van het recht van mensen op gezondheid. Staatssecretaris Sharon Dijksma (Infrastructuur en Milieu) zei blij te zijn dat Milieudefensie de luchtkwaliteit onder de aandacht blijft brengen. De staatssecretaris heeft samen met gemeenten een actieplan opgesteld om knelpunten in binnensteden op te lossen.

Ook in Meerssen wordt een nota luchtkwaliteit opgesteld. Milieudefensie Meerssen zal daarbij een inbreng hebben.

Milieudefensie Meerssen
meerssen@milieudefensie.nl; 043 3643740 
 

Lees vorig bericht

Jan Laumen nieuwe trainer IBC03

Lees volgend bericht

De bibliotheek gaat open!