Tweede seizoensexcursie Vaeshartelt: de Zomer

Meebewegen en meebeleven met de Zomer.“Wat kan ik genieten van mijn vele kleuren”, zei de zomer trots.Vanwege het succes afgelopen jaar organiseert IVN Meerssen ook weer in 2016 de 4-seizoenen-excursies rondom Buitenplaats Vaeshartelt in Maastricht. Tijdens deze excursies worden met name de kenmerkende flora en fauna van elk seizoen nader belicht.
De tweede in deze nieuwe reeks van 4 is de Zomer-excursie die plaatsvindt op zondag 19 juni 2016.  Tot voor kort werkten diverse partijen in én rondom buitengoed Vaeshartelt aan het herstel van de verbinding tussen mensen, natuur, landschap en regionaal voedsel. De koers van Vaeshartelt dreigt een andere kant op te gaan wat geleid heeft tot het staken van de vrijwilligers van Vaeshartelt. De ambitie blijft onverkort van kracht om hier straks in de landgoederenzone, op de kruising van Geul- en Maasdal, een hoogwaardig natuur- en duurzaamheidslandschap van de 21ste eeuw te creëren. 

Ondanks alle perikelen gaan we als natuurliefhebbers toch dit hoogwaardige natuur- en duurzaamheidslandschap verkennen. We gaan vooral kijken naar planten, bomen, struiken, vogels, dieren en het waterleven. We zien hoe alles zich ontwikkelt tijdens de seizoenen en in dit geval de zomer. We wisselen onze waarnemingen en belevingen uit, ieder vanuit zijn eigen kennis en ervaring. Deze gezamenlijke beleving van de seizoenen maakt het daardoor nog leerrijker. Tussendoor ruiken we natuurlijk ook aan de rijke historie en cultuur van Vaeshartelt die absoluut niet verloren mag gaan. Ook staan we stil bij het natuurbeheer en het aspect van duurzaamheid. 

Het zou geweldig zijn als we vanuit onze gezamenlijke ervaringen en belevingen tijdens die dag ideeën kunnen aandragen voor de verdere ontwikkeling van een natuurlijk en duurzaam Vaeshartelt. 


Wil ook jij meebewegen en meebeleven met de seizoenen op Vaeshartelt? Vind je het een uitdaging mee te kijken en mee te denken met andere natuurliefhebbers? Het aantal deelnemers is maximaal 25. Dus meld je vooraf én tijdig aan voor deze tweede  seizoens-excursie in 2016 via wil.lemmens@wxs.nl of bel 0653654590. 

We vertrekken om 09:15 uur vanaf de parkeerplaats (P&R) achter het station in Meerssen, met de mogelijkheid tot carpoolen. Maar het is ook mogelijk om 09:30 uur bij de groep aan te sluiten op de parkeerplaats van Buitenplaats Vaeshartelt, Weert 9, 6222 PG Maastricht. 

Bij regenachtig weer kunnen de paden modderig zijn. Stevige wandelschoenen zijn dan ook een aanrader.

Uw gidsen zijn: Riekie Notten en Wil Lemmens

Lees vorig bericht

Omloop van de Maasvallei deed ook Geulle aan

Lees volgend bericht

Late-avondwandeling, op zoek naar vuurvliegjes