Onderzoek tevredenheid WMO clienten

Gemeenten zijn vanaf 2016 jaarlijks verplicht te onderzoeken hoe Wmo-cliënten de kwaliteit van de gemeentelijke dienstverlening ervaren. Het doel van het onderzoek is om de dienstverlening te kunnen verbeteren op het gebied van: hulp in de huishouding, dagopvang, vervoer, aanpassingen in huis en het gebruik van een scootmobiel. Tevens bij zorg en ondersteuning door familie en doorverwijzingen naar andere organisaties.

Uit alle inwoners van de gemeente Meerssen, die ondersteuning vanuit de Wmo krijgen, heeft de gemeente een steekproef getrokken en willekeurig deelnemers geselecteerd. Diegene die de afgelopen week een brief hebben ontvangen kunnen tot 20 juli reageren.

Lees vorig bericht

Grote schoonmaak na wateroverlast

Lees volgend bericht

Partij FOCUS stelt vragen over noodweer