Eerste hulp tips voor tijdens de vakantie

De zomervakantie  is op komst. Veel lezers van Meer/Vandaag gaan weer op pad. Het buitenland is in trek, maar ook een verblijf in eigen land is de moeite waard. Als het mooi weer is, wordt de barbecue volop gebruikt en gaan we wandelen of fietsen. Onderstaand enkele tips die u  van nut kunnen zijn wanneer u onverwachts in een vervelende situatie terecht komt

Eerste hulp bij brandwonden:
Bij brandwonden is de eerste actie water, de rest komt later. Koel  de wond tenminste 10 minuten met bij voorkeur lauw zacht stromend (leiding)water, laat de waterstraal  niet in de wond komen, voorkom onderkoeling. Koel alleen de brandwond. Verwijder alleen kleding die NIET aan de wond kleeft. Smeer niets op de wond, ook geen brandzalf. Laat blaren ALTIJD intact. Bedek de wond met steriel verband of een schone doek. Gebruik zo mogelijk metaline gazen, deze plakken niet aan de brandwond. Ga ALTIJD naar een arts bij blaren en/of een aangetaste huid.

Zonnesteek:
Hierbij heeft het lichaam te veel warmte opgenomen waardoor de temperatuur van het lichaam sterk stijgt. Gevolg: flinke hoofdpijn en misselijkheid. Het beste is om de persoon zo snel mogelijk naar een koelere ruimte of omgeving  te brengen. Geef (bij voorkeur een sportdrank) te drinken.

Bij bewustzijn veranderingen: verwijder onnodige kleding. Koel het slachtoffer af met (lauw)water, inwikkelen in natte handdoeken of lakens, een ventilator. Laat het slachtoffer NIET drinken. Bel direct 112.

Wespensteken:
Welke actie dien je te ondernemen bij een steek. Verwijder de achtergebleven angel met een pincet of door deze er met uw nagel uit te strijken. Zorg ervoor dat het eventueel aanwezige gifblaasje niet wordt dichtgeknepen. Leg een nat kompres (washandje, theedoek, gaasje) of een koud kompres op de steekplaats.  Dit vermindert de pijn. Als de steekplaats erg dik wordt ga dan naar een arts. Wanneer iemand door een wesp in de mond of keel is gestoken, ga dan onmiddellijk naar een  ziekenhuis of bel 112.

Sommige mensen zijn overgevoelig voor insectensteken. Zij krijgen b.v. grote rode, jeukende vlekken op de huid en de oogleden zwellen op. In uitzonderingsgevallen kunnen zelfs stoornissen in de vitale functies optreden. Wanneer iemand overgevoeligheidsreacties vertoond, is onmiddellijke hulp door professionele hulpverleners noodzakelijk.

Voedsel vergiftiging:
Een op de drie toeristen in een tropisch-, of sub tropisch land krijgt last van diarree. Kinderen onder 5 jaar zijn gevoeliger om deze ziekteverschijnselen te krijgen.   Zoals: diarree, misselijkheid, braken, soms temperatuurverhoging. Hoe te voorkomen; was regelmatig je handen, zuivere handdoek, check of je het kraanwater kan drinken, maak je water( fris) flesje zelf open, kies voor vers bereid voedsel. Niet eten; rauw vlees of vis, rauwe schelpdieren, ongekookte melk, onverpakt ijs en ijsblokjes gemaakt van kraanwater. Wat te doen?? Zorg dat je niet uitdroogt, drink regelmatig (met mate) kleine beetjes water, bouillon. Kleine stukjes banaan, rijst, vla of yoghurt. Zie je niet snel een verbetering, ga zsm naar een arts.

Hartstilstand:
Door het plotseling stoppen met pompen van het hart krijgen de hersenen en andere organen geen zuurstofrijk bloed meer. Hersenschade treedt snel op. Het slachtoffer ademt niet of opvallend anders, ziet grauw en bleek en kan een blauwe verkleuring hebben van lippen, neus en/of oren.

Laat 112 bellen en meld dat het om een reanimatie gaat. Laat een AED halen en begin meteen met reanimeren.

Hoe gaat dit in zijn werk: Controleer het bewustzijn, Bel 112. Begin het reanimeren met 30 hartmassages. Beadem 2 keer. Ga door tot iemand met een AED of arts/ambulance arriveert.

Kennis van eerste hulp kan het grote verschil maken. Soms zelfs tussen leven en dood.

De EHBO-vereniging Meerssen-Bunde wenst iedereen een prettige, gezellige  en vooral gezonde vakantie. En vergeet, naast het geld en de koffers e.d., ook de verbanddoos niet.

Lees vorig bericht

Geen vrijdageditie van het nieuws tijdens zomerperiode

Lees volgend bericht

Populair muzikaal marktconcert Rothem’s harmonie