Presentatie Landgoed Vliek in het KCC Meerssen

Op dinsdag 23 augustus geeft Fred Erkenbosch voor de Heemkunde Vereniging Meerssen een presentatie over Landgoed Vliek in Ulestraten.

Het Landgoed Vliek (inclusief het Vliekerbos) is gelegen aan de rand van het plateau van Schimmert, tussen de Wijngaardsberg en natuurgebied de Biesenberg in het dal van Vliek. Deze bijzondere Buitenplaats is sinds kort een onderdeel van het Buitengoed Geul & Maas, de voormalige Landgoederenzone.

Het landgoed met zijn kasteel (herenhuis) en Vliekerbos is een van de mooiste in zijn soort en herbergt 19 Rijksmonumenten.

 De geschiedenis van het landgoed gaat terug tot 1371, als een Arnoldus van Vlieck genoemd wordt als strijder aan Valkenburgse zijde in de Hertogenslag van Baesweiler. Hij bewoonde een soort versterkt huis ongeveer op de plaats waar nu het kasteel Vliek staat. Rond 1750 liet Mathias Charles de Lenaerts, het herenhuis (kasteel Vliek) bouwen. Het huis zag er toen anders uit dan het kasteel dat we nu kennen. De familie Lenaerts was een welvarende en voorname familie uit Maastricht en bewoonde deze plek van 1654-1800. Diverse eigenaren volgden elkaar in de loop der jaren op. De omgeving van het landgoed veranderde met deze nieuwe eigenaren mee. De familie Schoenmaeckers had een grote invloed op de veranderingen. Er werd gebouwd en verbouwd, als laatste door de familie van Meeuwen (tot 1989). Het landgoed werd hierna verkocht aan de Teikyo University.

Sinds 2005 wordt er onder impuls van de nieuwe eigenaar, na jaren stilstand, flink gerestaureerd op het Landgoed, het kasteel, de boerderijgebouwen, het bakhuis. In het Vliekerbos is het groot onderhoud afgerond. Op dit moment (juni- aug.) wordt het bijzondere kasteelpark weer in oude glorie hersteld. Het park is dan weer in dezelfde staat zoals de bekende tuinarchitect Dirk Frederik Tersteeg  (1876-1942) het rond 1907- 1908 aanlegde.

Er is dus de afgelopen 10 jaren veel verbouwd en gerestaureerd op Landgoed Vliek.

Het is teveel om alles over Landgoed Vliek in dit korte verhaal weer te geven. De presentatie geeft een indruk van deze bijzondere buitenplaats in de gemeente Meerssen. We beginnen om 19.30 uur in het KCC (Klant Contact Centrum) van de gemeente Meerssen (Erfgoedhuis). We hopen velen van u te mogen begroeten. Entree gratis, vrije gave wordt op prijs gesteld. Heemkunde Vereniging Meerssen, informatie secretariaat, 043-3643994
 

Lees vorig bericht

Wies Stassen exposeert in terpkerkje

Lees volgend bericht

Storing op Meer TV verholpen