Jubileumtocht Te Voot 11 september 2016

Tien jaar Te Voot! Dat vieren we met een aantal mooie wandelingen, waaronder dit jaar eenmalig een wandeling van 50 kilometer. Vanaf basisschool Ondersteboven gaat de route richting Catsop. De wandelaars op de kortste afstand buigen al snel af om via het Steegske af te dalen naar Geulle-dorp. Voor de andere sportievelingen gaat de route via een mooie, holle weg en enkele veldwegen naar het buurtschap, dat in de 14e eeuw bekend was onder de naam Kaytsappe. Via de Dries, het dorpsplein, verlaten we Catsop weer. Voordat we Terhagen bereiken buigt de route terug in de richting van Geulle. Via een aantal trappen dalen we af het bos van Elsloo in. Een korte klim brengt ons terug in Geulle. Via een pas gerestaureerde trap dalen we de Hussenberg, ook wel Slingerberg genoemd, af en wandelen langs het Julianakanaal naar de eerste pauzeplaats in de buurt van de visvijver van Geulle. De wandelaar die 24, 30 of 50 km wandelt maakt een mooie lus via Geulle aan de Maas langs de vernieuwde Maasoever en de Molenweg terug naar Geulle. Alle afstanden vertrekken richting Brommelen (Limburgs voor bramen).

Via de kapel bereiken we het Bunderbos. Via een slingerend bospad en langs een aantal paardenweiden komt de wandelaar in Bunde. De wandelaar op de kortste afstand is eerder al afgebogen terug naar de eindbestemming. In Bunde zoeken we het eerdere klooster en internaat Overbunde op en lopen via het park, langs de golfbaan en sportvelden terug naar Bunde. Via het Trichtervoetpad bereiken we de volgende pauzeplaats in Weert. De wandelaars die 30 en 50 km wandelen vervolgen hier hun weg langs de Geul. We nemen een stukje van de Via Giulia mee, een wandelroute vanaf de bron naar de monding van de Geul. De Via Giulia brengt ons terug naar het Julianakanaal. We steken het kanaal over en zien vanaf de brug Itteren al liggen. Zoals de wandelaar zal zien is het Maasproject nog niet afgerond, maar zijn al zeer fraaie resultaten zichtbaar. Via een mooi pad over de nieuwe dijken langs velden en moestuinen komen we aan de Maas. Waar tot enkele jaren geleden de Maas regelmatig Itteren onder water zette is nu fraai natuurgebied verrezen. In Itteren kan de wandelaar wederom genieten van een welverdiende rust met een hapje en een drankje. De jubileumafstand vertrekt richting Borgharen. Een lange lus biedt de wandelaar de mogelijkheid nog meer te genieten van de nieuwe natuur die met het Maasproject vorm heeft gekregen.

Het kasteel van Borgharen is in de verte al als richtpunt te zien. Via enkele dorpswegen doorkruist de wandelaar Borgharen. In de verte ligt Maastricht. Via enkele akkerwegen en langs een mooie beek komt de wandelaar terug in Itteren. Vanaf hier loopt de route terug richting Weert. Kasteel Meerssenhoven is de volgende bezienswaardigheid. Deze 18e eeuwse buitenplaats is Rijksmonument. Niet ten onrecht! Het gebouw is goed onderhouden, ook het park is in goede staat. Via een veldweg die bij het kasteel hoort en normaal niet geopend is voor publiek lopen we naar Vaeshartelt, wederom een buitenplaats. Een lus door het park biedt de wandelaar verschillende perspectieven op het gebouw dat nu dienst doet als hotel. Via het dorp Weert bereiken we de pauzeplaats. Het wordt tijd om een weg terug naar Moorveld te zoeken. De Kruisberg wordt door de wandelaar bedwongen via een langzaam oplopende veldweg naar Humcoven. Een smalle bossage brengt ons via een pad langs het ecoduct naar Kasen. Via enkele veldpaden en boswegen komen we terug in vertrouwde omgeving. Aan de finish wacht wederom een natje en een drankje. Tijd voor de welverdiende rust! 

Afstanden en starttijden: 
6 km: van 7.00 tot 14.00 uur 
12 km: van 7.00 tot 14.00 uur
18 km: van 7.00 tot 13.00 uur 
 24 km: van 6.00 tot 12.00 uur 
30 km: van 6.00 tot 11.00 uur 
 50 km: van 6.00 tot 8.00 uur
 Sluitingstijd: 18.00 uur 

Start en aankomst 
 Basisschool Ondersteboven Hagendoornweg 2, 6237 NP Moorveld 
  Inschrijfgeld: € 2,50 (inclusief sticker) (Korting leden Wandelbonden  € 1,- ) 
Inlichtingen: tevoot@hotmail.com 
Ook zijn we te vinden op www.tevoot.nl of word lid van ons faceboek      Onze wandeltocht gaat onder alle weersomstandigheden door

Lees vorig bericht

Benoemingsprocedure nieuwe burgemeester Valkenburg opgeschort door verkenning

Lees volgend bericht

Geen Meer FM door landelijk storing KPN