Column: Samenwerking? drie is teveel

Samenwerking? drie is teveel

Dat is het nieuwe woord wanneer het gaat om te bekijken of buurgemeentes samen een dansje willen maken. Een dansje om te bekijken: wat kunnen we samen en wat alleen. Er is niks mis met het feit dat twee buren kijken of zij gezamenlijk een tuinpad aanleggen of samen het hout van de tuinhuisjes kopen. Wie weet drukt dat wel de kosten. Goed idee zou je zeggen. 

Maar ze komen er niet helemaal uit en vragen hulp van de voorzitter van de buurtvereniging. Die gaat met het plan aan de haal en een derde buurman meldt zich. Zijn perceel is groter dan dat van de oorspronkelijke twee buren. “Het kan toch niet zo zijn dat die twee voordeeltjes halen en ik als grootste alleen achterblijf en duurder moet inkopen”. Nee dat gaat niet gebeuren. 

Samen met de voorzitter van de buurtvereniging stelt de derde buurman voor om van de drie percelen een perceel te maken, waar hij het voor het zeggen krijgt. Dit pikken de twee eerste buren niet. “Wij willen toch samen dansen”. De voorzitter van de buurtvereniging ziet een probleem en stelt een commissie van wijze buren in. Deze mensen krijgen de opdracht om de samenwerking tussen alle drie de buren te bekijken en als het mogelijk is, er toch een groot perceel van te maken. Zij hebben dat in andere straten in de buurt ook gedaan.

De wijze buren gaan aan de slag en spreken iedere buur afzonderlijk. Aan de gezinsleden wordt niets of bijna niets gevraagd. Al snel komen zij tot de oplossing. Wat in andere straten kan moet ook in deze straat kunnen en adviseren om van de drie percelen een perceel te maken en de bezitter van het grootste perceel de leiding te geven. Deze gaat het ritme van de nieuwe dans bepalen, al moet hij blijven waken over de identiteit van de twee buren van de kleine percelen binnen het grotere geheel. Zij mogen hun dansje af en toe maken en terugdenken aan hoe het was toen ze met hun tweeën wilde dansen. Voor hun staat vast: drie is teveel.

Adrie Vandewall hoofdredacteur Meer Vandaag

Lees vorig bericht

Kerstconcert Meerssens Mannenkoor

Lees volgend bericht

Meerssense fruitboeren dupe van diefstal tractors