Gallowayrunderen in de winter

Op vrijdagmiddag 30 december organiseert Stichting het Limburgs Landschap een winterse rondwandeling door de natuurgebieden Bergse Heide en Ingendael. Speciale aandacht voor de Gallowayrunderen, hoe ervaren die de winter?

Ingedael
Het Ingendael langs de Geul bij Chateau St. Gerlach en de aangrenzende Bergse Heide zijn aantrekkelijke gebieden om te wandelen. De eerder niet toegankelijke akkers en graslanden in Ingendael zijn sinds 1996 aan landbouwkundig gebruik onttrokken en teruggegeven aan de natuur. Er loopt nu een kudde Gallowayrunderen die ervoor zorgt dat het gebied niet dichtgroeit met bos. Er is veel variatie ontstaan met bijzondere soorten. In het hellingbos van de Bergse Heide staan mooie eiken, berken, beuken en haagbeuken.

Gallowayrunderen
Tijdens de wandeling kunt u (vanaf gepaste afstand) vast en zeker ook genieten van de kudde Gallowayrunderen die het gebied begrazen. De grazers zijn winterhard, dat wil zeggen dat ze in de winter niet op stal hoeven, maar gewoon buiten kunnen blijven. Ze krijgen in de winter een dikke vacht die hen voldoende beschermt tegen de kou. Omdat er in verhouding weinig grazers rondlopen op een relatief grote oppervlakte hoeven ze niet bijgevoerd te worden; ze kunnen hun kostje zelf bij elkaar scharrelen. Zo eten ze bijvoorbeeld regelmatig bramenbladeren die tot ver in de winter nog groen aan de braamstruiken hangen.

Winterwandeling naar de Galloways
Wandel mee op vrijdagmiddagmiddag 30 december in Ingendael en de Bergse Heide. Denk wel aan stevige schoenen (of laarzen). De excursie vertrekt om 14.00 uur vanaf de parkeerplaats bij Brasserie-Hotel Brakke Berg, Wolfsdriesweg 10 te Geulhem / Berg en Terblijt.

Foto: Stichting het Limburgs Landschap, Henk Heijligers

Lees vorig bericht

Kerstmarkt Ut Zunneke blijft uniek

Lees volgend bericht

Tini Ruijs stopt als voetbaltrainer