Sporten op kunstgrasvelden met rubbergranulaat verantwoord

Het RIVM heeft bekend gemaakt dat sporten op kunstgrasvelden, die zijn ingestrooid met rubbergranulaat, verantwoord is. In het rubbergranulaat zitten diverse stoffen die slechts in zeer lage hoeveelheden uit de korrels vrijkomen.

Effect op gezondheid verwaarloosbaar
Het rubbergranulaat bevat polycyclische aromatische koolwaterstoffen PAK’s, metalen, ftalaten weekmakers en bisfenol A BPA. De stoffen zijn min of meer in het granulaat ‘opgesloten’ en het schadelijke effect op de gezondheid is praktisch verwaarloosbaar.

Geen verband met leukemie
Het onderzoek heeft, aldus het RIVM, geen verband aangetoond tussen sporten op kunstgras met rubbergranulaat en het ontstaan van leukemie en lymfeklierkanker. Uit de samenstelling van de rubberkorrels blijkt dat de chemische stoffen die leukemie of lymfeklierkanker kunnen veroorzaken er niet of in heel lage hoeveelheid in zitten. In het algemeen is er sinds eind jaren tachtig van de vorige eeuw een lichte stijging te zien in het aantal mensen tussen 10 en 29 jaar dat leukemie krijgt. Deze ontwikkeling is niet veranderd sinds de kunstgrasvelden in 2001 in Nederland in gebruik zijn genomen.

Advies RIVM pas norm aan
Het RIVM adviseert om de norm voor rubbergranulaat bij te stellen naar een norm die dichter in de buurt ligt van de consumentennorm. Rubbergranulaat moet momenteel voldoen aan de norm voor zogenoemde mengsels. De consumentennorm staat veel lagere gehalten aan PAK’s toe dan de mengselnorm. Het gehalte PAK’s van het onderzochte rubbergranulaat ligt iets boven de consumentennorm. Het Europese Agentschap voor Chemische Stoffen doet momenteel onderzoek, om te bezien welke norm voor rubbergranulaat wenselijk is.

Lees vorig bericht

Twee halvefinalisten LVK uit gemeente Meerssen

Lees volgend bericht

Bunde JO13-1 kampioen!