Zienswijze uitbreiding vliegveld wordt herzien

De zienswijze, zeg maar visie, van het college met betrekking tot de uitbreiding van de start- en landingsbaan van Maastricht Aachen Airport moet anders. Tot dit besluit kwam de raad unaniem tijdens een extra raadsvergadering op donderdagavond.

Woon- en leefklimaat
Omdat er wellicht meer en zwaarder vliegverkeer komt, kan dit van negatieve invloed zijn op het leefcomfort en gezondheid van de inwoners van Meerssen. Bij veel partijen staat een goed woon- en leefklimaat hoog in het vaandel. Dit is immers de visie die in het Bestuursaccoord is opgenomen. Verder vindt de raad dat er in Meerssen ook meetpunten moeten komen. Op die manier kunnen milieueffecten gemeten en geregisteerd worden zoals dat nu ook het geval is rondom Schiphol. 

1 miljoen vrachtwagens
Enkele raadsleden die ook aanwezig waren tijdens de drukbezochte voorlichtingsavond waar professor van Schayck voorlichting gaf over de gevolgen van verhoogde uitstoot van (fijn)stof, gaven aan dat er nog te weinig bekend is over de gevolgen hiervan op de lange termijn. Van Schayck is als hoogleraar Preventieve Geneeskunde verbonden aan de universiteit van Maastricht. Volgens van Schayk is de uitstoot van een zwaar beladen opstijgend vrachtvliegtuig te vergelijken met de uitstoot van 1 miljoen vrachtwagens. 

Nieuwe zienswijze
De opdracht van de raad aan het college is nu om aanstaande maandag een nieuwe zienswijze klaar te hebben. Hierin dienen diverse moties van PGM, KIJK!!! en BRUG-M in opgenomen te worden. Deze nieuwe zienswijze wordt dan voorgelegd aan het Rijk.

Lees vorig bericht

Gemeenteraad neemt regie in samenwerking

Lees volgend bericht

SV Meerssen oefent tegen Fortuna Sittard