Kruisweg van Charles Eyck voor kerk Meerssen-West

Een oplettende parochiaan van de Sint Jozefarbeider parochie, attendeerde het kerkbestuur op een kruisweg van de Meerssense kunstenaar Charles Eyck. Deze kruisweg lag na de sluiting van de kerk in Moerdijk ergens op zolder. Nu is de kruisweg in handen van de parochie van Meerssen-West.
De Kruisweg is afgebeeld door de kunstenaar in een soort glasmozaiek. De vijftien kruiswegstaties hangen vanaf vorige week in de kerk van Meerssen-West.

Staties en kleuren
In tegenstelling tot traditionele uitbeeldingen van de kruisweg heeft Eyck in plaats van 14 kruiswegstaties gekozen voor 15 kruiswegstaties waarin de lijdensweg van Jezus naar de Calvarieberg te zien is. De vijftiende statie laat de verrijzenis van Jezus zien. In iedere afbeelding is gekozen voor een specifieke kleursetting waarbij blauw, rood en geel een belangrijke rol spelen. 

“Charles Eyck kerk”
De kerk van Meerssen-West herbergt meerdere werken van Charles Eyck. Zo is het Evangelie volgens Lucas afgebeeld in een groot glas-in-lood raam en is er een gigantische muurschildering van de kunstenaar.
De Kruisweg is nieuw werk van de kunstenaar, dat is opgehangen in de zuidflank van de kerk.

Inzegening
Op Tweede Paasdag wordt de kruisweg tijdens de ochtendmis ingezegend door pastoor Wim van Meijgaarden waarna deze te bezichtigen is tot 14 uur. Hierbij is ook iemand van het kerkbestuur aanwezig om vragen te beantwoorden.

Lees vorig bericht

Handtekening onder verkoop Proosdijschuur

Lees volgend bericht

Paaswaken en bijeenkomsten in de gemeente Meerssen