Gevaarlijke situaties door vliegtuigen bij Nieuwe Vliekerweg

Achter de startbaan van Maastricht Aachen Airport, aan de Nieuwe Vliekerweg in Ulestraten, worden stoplichten geplaatst.

Vliegtuigen dichter bij de weg
De reden voor plaatsing van de stoplichten is: dat de landingsbaan aan de kant van Ulestraten in zijn geheel gebruikt mag worden en de vliegtuigen 250 meter dichter bij de weg komen. De opstijgende vliegtuigen geven, bij vertrek naar het naar het noorden, maximaal gas om eerder van de baan los te komen. Hierdoor lopen verkeersdeelnemers risico’s door de ontstane luchtstroom, veroorzaakt door de stuwkracht van de vliegtuigmotoren.

Plaatsing noodzakelijk
De plaatsing van de stoplichten is, volgens Wim Derks van milieudefensie, daarom noodzakelijk. Derks laat weten: vliegtuigen die uitzonderlijk dicht bij een weg hun motoren starten kunnen voor een orkaankracht zorgen. Voorbijgangers lopen dan groot gevaar en kan zelfs dodelijk zijn.

Ontstaan gevaarlijke situaties
Nog voordat het extra stuk landingsbaan in gebruik is genomen, ontstaan al gevaarlijke situaties. Volgens een inwoner die in de buurt woont, vloog een ijzeren plaat van 30 kg door de lucht toen een vliegtuig zeer laag overvloog.

Lees vorig bericht

Buitenspeeldag

Lees volgend bericht

Proces herindeling of fusie: ‘een genante vertoning’