Lucht Meerssen hoeft niet meteen schoner

Afgelopen donderdag heeft de rechter uitspraak gedaan over de maatregelen die de Nederlandse overheid op korte termijn moet nemen om de luchtkwaliteit te verbeteren. Deze uitspraak is een gevolg van een kort geding dat Milieu Defensie had aangespannen. Voor Meerssen heeft de uitspraak voorlopig weinig gevolgen.

Meerssen
Momenteel wordt de Meerssense luchtkwaliteit op verzoek van de gemeente door Milieu Defensie gemeten op een zestal locaties. Het lijkt erop dat de kwaliteit voldoet aan de Europese norm. Deze norm wijkt fors af van de norm die de Wereldgezondheidsorganisatie heeft vastgesteld waarbij bij de huidige luchtkwaliteit schadelijk is voor de gezondheid.
De meeste vervuiling wordt volgens Milieu Defensie gemeten aan de rotonde aan de Bunderstraat bij de autosnelweg.
Met de uitspraak van de rechter hoeft in Meerssen eigenlijk niets te veranderen omdat de Europese norm momenteel niet wordt overschreden.

Zorgen
Milieu Defensie Meerssen is bezorgd, zeker omdat in de nabije toekomst de uitstoot door het vliegverkeer vanaf Maastricht Aachen Airport zal toenemen. In een reactie laat ze weten dat “de situatie zeker niet mag verslechteren en de gemeente moreel verplicht is de situatie te verbeteren in het belang van de gezondheid van haar burgers”.
In november dient een volgende rechtszaak van Milieu Defensie tegen de overheid. Als de rechter de organisatie dan gelijk geeft, dan zal ook Meerssen gedwongen zijn om de situatie te veranderen.

 

Lees vorig bericht

Feestavond Geulmennekes

Lees volgend bericht

Golfclub Meerssen plaatst zonnepanelen