Reanimatie: hulpverlener vergeefs op zoek naar AED

Een toegesnelde voorbijganger die vorige week getuige was van een persoon die een hartstilstand kreeg, heeft zonder resultaat gezocht naar een Automatische Externe Defibrillator (AED) om het slachtoffer een levensreddende stroomstoot toe te dienen. Het voorval deed zich onlangs voor aan de Humcovenderstraat.

Stip en Beukeloord
De uit Ulestraten afkomstige hulpverlener sprong in zijn auto met de bedoeling om in het gemeenschapshuis De Stip een daar aanwezige AED op te halen. In de tussentijd startten andere toegesnelde getuigen met  hartmassage.
Eenmaal bij De Stip aangekomen, bleek deze te zijn gesloten zodat uitgeweken werd naar het nabijgelegen verzorgingshuis Beukeloord. Het aanwezige personeel kon niet vertellen of er in het gebouw een AED aanwezig was waarna de hulpverlener terugkeerde naar de Humcovenderstraat waar de inmiddels gearriveerde ambulance de reanimatie overnam.

Beperkt openbaar
In Meerssen hangen op diverse plekken AED’s. Deze apparaten kunnen alleen meegenomen worden na het intoetsen van een code die een geregistreerde vrijwilliger van “HartslagNu” op zijn telefoon ontvangt na een melding aan het alarmnummer 112. Daarnaast zijn er enkele gebouwen in Meerssen waarin een AED aanwezig is. Deze gebouwen hebben echter een beperkte openstelling.

Openbare AED’s
Het CDA van Meerssen wil nu dat er ook AED’s komen te hangen in bijvoorbeeld horecagelegenheden zodat door iedereen die betrokken is bij een reanimatie, een AED gebruikt kan worden zonder eerst een code in te voeren.
Wethouder van Rijswijk heeft toegezegd te gaan onderzoeken of dit mogelijk is.

 

 

 

 

Lees vorig bericht

Lezing De Groene vrouw

Lees volgend bericht

Bundermijt van start