Ton Vandewall al 20 jaar als laatste over de finish

Ton Vandewall, al twintig jaar chauffeur van de bezemwagen tijdens de marathon van Meerssen, houdt de laatste loper altijd in het zicht. Maar hij blijft op ruime afstand achter de atleten rijden. In zijn één, of hooguit in zijn twee, met een snelheid van gemiddeld acht kilometer per uur. ,,Ik jaag niemand op”, zegt hij, zeker niet de lopers die het blijkbaar moeilijk hebben.”

Opvangen lopers
Lopers die de wedstrijd voortijdig verlaten vangt Ton op in zijn busje. Hij meldt het aan zijn helpers die de uitvallers ophalen en via de kortste weg naar de sporthal in Meerssen brengen. In de tussentijd probeert hij hen op hun gemak te stellen: ,,De meesten zijn teleurgesteld dat ze de finish niet hebben gehaald. Maar ik vind het al een hele prestatie dat ze zo ver zijn gekomen, en dat zeg ik ook. Meestal beurt hen zo’n compliment toch weer op.”

Vanaf de eerste marathon present
Ton, procesoperator bij kunstmestfabriek OCI Nitrogen in Geleen, is vanaf de allereerste marathon betrokken bij de loopwedstrijd. De organisatie wist dat ik actief was bij verschillende verenigingen in Meerssen. Ik was bestuurslid bij de harmonie en deed ook van alles bij de voetbalclub. Ze vroegen mij of ik een auto wilde bemannen tijdens de wedstrijd. Dat leek mij wel leuk; het werd de bezemwagen. Ik vind het altijd fijn als ik iets voor anderen kan doen.”

Grote ronde
Dat eerste jaar liepen de deelnemers nog ‘de grote ronde’, zoals Ton het uitdrukt. Het parcours liep helemaal via Valkenburg en Margraten. De marathon is 42 kilometer en 195 meter lang, dus dan zie je wel iets van het Heuvelland.” Hij werd daarbij geassisteerd door zijn broers Adrie en Thijs zaliger, die de uitgevallen lopers bij zijn busje ophaalden. Later namen anderen dat van de Vandewalls over.

Tweehonderd lopers
Die eerste keer deden ruim tweehonderd lopers mee aan de wedstrijd, van wie er 187 de finish haalden. Ton herinnert zich de winnaar van toen nog goed. Nikola Samardzija, heette die: ,,Hij kwam zonder sportkleding naar Meerssen. Henk Ramakers van sporthuis Marsana kleedde hem volledig aan. Nikola was hartstikke trots op zijn nieuwe outfit en bedankte zich bij Henk door als eerste over de finish te komen.”

Verzoekplaat
Lopers die het moeilijk kregen vonden bij Ton altijd een luisterend oor. ,, In de beginjaren deed RTME, de lokale omroep van toen, nog mee. Lopers die achteraan bungelden konden tijdens de wedstrijd een verzoekplaatje aanvragen. Als dat werd gedraaid ging ik naast hen rijden, draaide het raampje open en zette de radio wat harder. Zo probeerde ik hen nieuwe moed in te pompen voor de laatste kilometers. En soms lukte dat.”

Parcours binnen de gemeente
De afgelopen jaren is het parcours diverse keren aangepast. ,,We blijven wat meer in de buurt van Meerssen”, legt Ton uit. ,,De afgelopen jaren zijn we richting Geulle gegaan, en dit jaar loopt het parcours via Schietecoven, Ulestraten en Waterval. De deelnemers aan de marathon maken die lus twee of drie keer. En ik dus ook. Het betekent dat je twee keer door dezelfde straat komt. Maar daar is voor mij geen enkel probleem, in concentreer me toch op de lopers voor me.”

Lopers steeds beter voorbereid
Hij merkt dat de marathonlopers zich steeds beter voorbereiden op de wedstrijd. ,,Dit jaar is de loop op verzoek van de deelnemers zelfs later in het jaar – niet meer in september, maar pas in oktober – zodat zij na de zomervakantie meer tijd hebben om te trainen.” De marathon van Meerssen valt daardoor wel samen met de stadsloop van Eindhoven, maar dat is in zijn ogen geen probleem: ,,Elke loop heeft toch zijn eigen deelnemers.”

Twintigste keer
Dit jaar rijdt Ton voor de twintigste keer achter de lopers aan. Zou hij zelf niet een keertje willen meelopen? ,,Dat gaat niet”, zegt hij, nuchter. ,,Ik heb twee versleten knieën. Na afloop van de marathon krijg ik al kramp in mijn benen van die lange zit achter het stuur van de bezemwagen. Maar ik vind altijd nog wel nieuwe energie om met de jongens van de organisatie een pilsje te drinken op het goede verloop van de marathon, hoor.”

Lees vorig bericht

Nieuwsflits Marathon

Lees volgend bericht

Eén persoon uit Meerssen betrokken bij gewelddadige overval