Raad wil struikelstenen

Ondanks het feit dat in Meerssen tijdens de Tweede Wereldoorlog meerdere Joodse inwoners zijn afgevoerd naar vernietigingskampen, zijn er nog geen struikelstenen die voor een blijvende herinnering moeten zorgen en dat is niet goed, aldus de fracties KIJK!!! en BRUG-M. Beiden dienden tijdens de raadsvergadering een motie in om dit alsnog te realiseren in Meerssen.

Struikelstenen
Op z’n Duits ” Stolpersteine” zijn stenen die in het trottoir worden gelegd bij adressen van Joodse inwoners die de oorlog niet hebben overleefd. Het is bedacht door kunstenaar Gunter Demnig en in Nederland in diverse gemeenten al onderdeel van het straatbeeld.
De bedoeling is dat hierdoor met name jongeren zich blijven afvragen wat voor een ellende schuil ging achter de muren van een dergelijke woning ten tijde van de Jodenvervolging.

Provincie
Eerdere initiatieven van particulieren zijn op niets uitgelopen.
De Provincie Limburg wil een duit in het zakje doen maar verwacht ook van de gemeente zelf een bijdrage. De raad wil nu dat het wethouder bij de Provincie aangeeft dat Meerssen mee wil doen in het project en een deel van de subsidie voor haar rekening wil nemen. Het gaat om een bedrag van 150 euro per steen. In Meerssen zijn 11 adressen bekend waar Joodse oorlogsslachtoffers hebben gewoond.

Lees vorig bericht

Kritiek op bureau die leegstand moet aanpakken

Lees volgend bericht

Week van de opvoeding