Lezing vakwerkbouw door Coen Eggen

Heemkundevereniging Meerssen organiseert op dinsdag 10 oktober 2017 de lezing ‘Vakwerkbouw door Coen Eggen’. Aanvang 19.30 uur in Erfgoedhuis Meerssen (Markt 38 Meerssen). U ben van harte welkom!

Coen Eggen
Coen Eggen: “Dat Zuid-Limburg alles behalve dat half-buitenlandse uitstulpsel is van Nederland mag inmiddels bekend zijn. In tegendeel, het huidige binnen Nederland vallende territorium is al sinds mensenheugenis onderdeel van een veel groter cultuurlandschap. Het zal dan ook niemand verbazen dat er tal van relaties over de huidige landsgrenzen heen bestaan, en bestonden. Aan de hand van vakwerkbouw laat zich dat perfect illustreren.

Vaklieden van elders werkten hier, timmerlieden van hier leerden hun vak elders, opdrachtgevers en bouwers namen hun eigen mensen mee, en daar doorheen speelt dan ook nog een grote verwantschap taal en gebruiken. Dat heeft alles bij elkaar boeiende constructies opgeleverd, waarbij nauwelijks sprake is van een vakwerktraditie voor ons eigen kleine gebiedje. Het blijkt ook uit de vele teksten op balken.

En zo is er veel meer dat de aandacht verdient, en ook krijgt. Want wat te denken van het gegeven dat vakwerkgebouwen roerend goed waren, en daadwerkelijk meegenomen werden bij een verhuizing?! Na 500 jaar bouwen, zoals het gedocumenteerd is in het boek volgde er een eeuw van herwaardering en restauratie. Voor we bij het nu zijn aangeland, is er na de laatste wereldoorlog echter wezenloos veel gesloopt, en wat er nog stond is in veel gevallen alsnog verminkt, vaak door al dan niet goedbedoelde restauraties. Ook dat kritische geluid verdient aandacht, opdat we met de laatste paar nog te restaureren panden zeer zorgvuldig omgaan.

En wat let ons vervolgens om nieuw te gaan bouwen volgens deze oeroude methode? Geen historiserende gebouwen, maar goede hedendaagse. Bouwen met materialen uit de streek!”

De Heemkundevereniging Meerssen heet u van harte welkom in het Erfgoedhuis aan de Markt 38 in Meerssen

Lees vorig bericht

Verspreiding jodiumtabletten ook in Meerssen

Lees volgend bericht

Prijs voor Meerssense kunstenares Vera Gulikers