Wie gaat er mee genieten van de duisternis en van de mooie sterrenhemel?

Op zaterdag 28 oktober 2017 wordt er in de gemeente Meerssen voor de dertiende keer meegedaan aan de “Nacht van de Nacht”. Dit is een jaarlijks nationaal evenement dat georganiseerd wordt door de Natuur- en Milieufederaties om aandacht te vragen voor de gevolgen van verlichting in het donker.

Nederland een van meest verlichte landen
Nederland is een van de meest verlichte landen ter wereld. Jaarlijks worden er miljoenen euro’s verspild door onefficiënte verlichting. Armaturen waarbij de lichtstroom ook naar boven schijnt veroorzaken veel verstoringen voor mens en dier. Andere vormen van lichthinder zijn glastuinbouw, sportveldverlichting, terreinverlichting, sierverlichting, onnodige huis- en tuinverlichting. skybeamers en reclameverlichting. Gemeenten kunnen ook veel doen aan het soort verlichting en de hoeveelheid verlichting. In het hele land doven provinciehuizen, gemeentehuizen, andere openbare gebouwen, straatverlichting en veel particulieren op 28 oktober de lichten. Wie doet er mee?

Lichtoverlast
Niet alleen mensen hebben last van teveel licht. Ook voor dieren en planten is het belangrijk dat de nachten duister blijven. Duisternis is net als stilte en ruimte een van de oerkwaliteiten van het landschap. Het teveel aan licht verstoort het bioritme van allerlei organismen en kan een heel ecosysteem ontwrichten.

Wandelen in het donker
Tijdens een wandeling willen we de deelnemers laten ervaren wat lichtvervuiling is en wat duisternis is. We besteden ook aandacht aan het nieuwe lichtplan van de Gemeente. Wandelen in het donker is heel bijzonder en mooi, misschien horen we wel uilen of ontdekken we vleermuizen. We nemen een detector mee waarmee we vleermuizen kunnen horen. De vereniging Galileo, die zich bezighoudt met weer- en sterrenkunde zal onderweg hun indrukwekkende, computergestuurde telescopen opstellen en ons de magische sterrenhemel laten zien. Daarvoor gaan we naar een donkere plek om de sterren beter te zien.

Lezing op 25 oktober
Op woensdag  25 oktober kunt u een interessante lezing bijwonen over datgene wat we op 28 oktober kunnen verwachten. De lezing wordt gegeven door Angelo Luja van Galileo. Iedereen is welkom in Verenigingslokaal Onder D’n Huppel, Dorpstraat 1, Ulestraten. Aanvang 19.30. toegang gratis.

Wandeling 28 oktober
De wandeling start om 19.30 uur bij de Kerk in Ulestraten en we zijn ruim 2 uur later terug. Dit is een gezamenlijke activiteit van IVN-Meerssen, IVN-Ulestraten en Milieudefensie Meerssen. Ook als u geen lid bent van bovengenoemde organisaties kunt u gratis deelnemen. Kinderen zijn bijzonder welkom. Informatie: 043 – 3643740, aanmelding is niet nodig.

Lees vorig bericht

Workshop Instagram en smartphonefotografie

Lees volgend bericht

Vergevorderde plannen voor natuurbegraafplaats