Nieuwe minister geeft foute berekeningen toe

De nieuwe minister van Infrastructuur en Waterstaat , Cora van Nieuwenhuizen Wijbenga, geeft in een brief aan de Tweede Kamer toe dat er daadwerkelijk fouten zijn gemaakt bij de berekening van de geluidsoverlast van Maastricht Aachen Airport. Zij antwoord op de twijfel die de vorige staatsecretaris Sharon Dijksma al had.

Gerekend met verkeerde invoergegevens
De afgelopen periode heeft het Nederlands Lucht- en Ruimtevaartcentrum (NLR) een analyse uitgevoerd naar de invoergegevens voor de geluidsberekeningen. Daaruit is gebleken dat voor een aantal vliegtuigtypes met de verkeerde invoergegevens is gerekend. Op basis van aangepaste invoergegevens zal de Minister nieuwe berekeningen laten uitvoeren naar de effecten van de geluidsoverlast door een extern bureau. Hierdoor vertraagt het ingaan van het luchthavenbesluit Maastricht. Dit is het besluit dat het mogelijk maakt de start en landingsbaan helemaal te kunnen gebruiken.

Overleg met provincie en luchthaven
Met de provincie Limburg en de luchthaven is overleg gevoerd over de nieuwe situatie. Zij willen dat er zo spoedig mogelijk duidelijkheid komt over het gebruik van de hele baan. De minister deelt de urgentie van een besluit, gelet op de grote economische belangen voor de regio en de luchthaven. Aan de andere kant onderschrijft de minister de belangen voor de omwonenden van de luchthaven. Zij vindt naast snelheid ook zorgvuldigheid van cruciaal belang. De minister wil de Tweede Kamer uiterlijk begin december informeren over de uitkomsten van de nieuwe geluidsberekeningen en de gevolgen voor het wel of niet gebruiken van de hele start en landingsbaan.

Lees vorig bericht

Komend weekend geen treinverkeer tussen Heerlen en Valkenburg

Lees volgend bericht

Camera voor bussluis