Op stap in het Beneden-Geuldal

Op zondagmiddag 10 december organiseert Stichting het Limburgs Landschap een excursie door het natuurontwikkelingsgebied Meerssenerbroek en het aangrenzend hellingbosgebied De Dellen. Speciale aandacht voor natuurontwikkeling en natuurlijk voor winterse zaken. 

Tijdens de wandeling kunt u, vanaf gepaste afstand, vast en zeker ook genieten van de kudde Gallowayrunderen die het gebied begrazen. De grazers zijn winterhard, dat wil zeggen dat ze in de winter niet op stal hoeven, maar gewoon buiten kunnen blijven. Ze krijgen in de winter een dikke vacht die hen voldoende beschermt tegen de kou. Omdat er in verhouding weinig grazers rondlopen op een relatief grote oppervlakte, hoeven ze niet bijgevoerd te worden; ze kunnen hun kostje zelf bij elkaar scharrelen. Zo eten ze bijvoorbeeld regelmatig bramenbladeren die tot ver in de winter nog aan de braamstruiken hangen. Wist u overigens dat Zuid-Limburg en dan met name de Zuid-Limburgse hellingbossen bekend staan om hun rijkdom aan zeldzame bramensoorten? Het herkennen van de verschillende bramensoorten is specialistenwerk, daar zullen we u verder niet mee vermoeien. Maar gewoon genieten van alle winterse schoonheden kan natuurlijk wel. Wellicht dat u ook nog reeën ziet. Die horen namelijk tot de vaste bewoners van De Dellen, net als de das.

Namens de natuur uw gastheer 
De excursie start op zondagmiddag 10 december om 14.00 uur vanaf de parkeerplaats bij Uitspanning De Nachtegaal, Gemeentebroek 6 te Meerssen. De excursie is gratis en duurt ongeveer 2 uur. Denk aan stevige schoenen (of laarzen) en eventueel regenkleding. In verband met de aanwezigheid van halfwilde koeien in het natuurgebied mogen honden niet mee met deze wandeling.

Foto: Stichting het Limburgs Landschap, Henk Heijligers.

Lees vorig bericht

Kerstconcert van het Meerssens Mannenkoor

Lees volgend bericht

Buutefestival in Ulestraten