Meer duidelijkheid luchtkwaliteit Meerssen

Onlangs werd bekend dat de luchtkwaliteit in Meerssen beneden de Europese norm lag. Naar aanleiding van de vele vragen over deze publicatie, verschaft de gemeente nu meer duidelijkheid over de wijze waar en hoe gemeten is.

Luchtkwaliteit binnen Europese norm. 
De luchtkwaliteit is sinds 2004 één van de belangrijkste milieuonderwerpen. Zo ook in onze gemeente. Uit de jaarlijkse berekeningen van het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) blijkt dat in Meerssen nergens de Europese norm van 40 microgram per m3 wordt overschreden.

Meetplekken 
Samen met Milieudefensie is de gemeente Meerssen in 2017 gestart met de metingen. Deze metingen staan los van de hoeveelheid (ultra)fijnstof, veroorzaakt door het vliegverkeer. Op 6 plaatsen in onze gemeente zijn meetbuisjes geplaatst, twee op rustige locaties (Waterval en Kindcentrum) en vier op drukke plekken (rotonde Bunderstraat-Maastrichterlaan, hoek Vliegenstraat-Kastanjelaan, T-kruising Beekstraat-Stationstraat en de rotonde Witte Hoek in Rothem).

Lager dan 20 microgram per m3 
Uit de voorlopige meetresultaten blijkt dat er op rustige locaties (Waterval en het Kindcentrum) de luchtkwaliteit zelfs lager lag dan 20 microgram per m3 NO2. Ook de resultaten van metingen bij drukke plekken lagen allen beneden de Europese norm. De gemeente laat weten trots te zijn op de resultaten.

Lees vorig bericht

Uitgelicht: gelijke monniken gelijke kappen, confettiverbod & de carnavalssleutel

Lees volgend bericht

Uitgelicht: de veiligheid rondom de carnaval