Fouten bij De Proosdij: “ambtenaar of college, dat is de kwestie “

Wie is nu uiteindelijk verantwoordelijk voor de fouten die gemaakt zijn rondom de verbouwingen van de Proosdij alias raadszaal; de ambtenaar of het college?
Die vraag stond centraal tijdens de extra raadsvergadering van woensdagavond.
Als alles volgens plan was verlopen, zou de eerstvolgende reguliere raadsvergadering in de onlangs geopende Proosdijschuur aan de Markt moeten plaatsvinden, maar dit zal niet het geval zijn.

Veranderingen
Tijdens de renovatie van het pand, zijn er wijzigingen aangebracht die niet in lijn liggen met de opdracht van de gemeenteraad om er een functionele raadszaal van te maken. De uitbater van het pand heeft de verantwoordelijk ambtenaar op de hoogte gesteld van de veranderingen maar deze laatste heeft ze niet kenbaar gemaakt aan de verantwoordelijk wethouder Houben.
Onlangs stak Houben hand in eigen boezem en diende zijn ontslag in omdat hij politiek verantwoordelijk is.

Burgemeester
Tijdens het debat is niet duidelijk geworden wie nu schuldig is. In ieder geval is vast komen te staan dat de verantwoordelijk ambtenaar de wethouder niet adequaat heeft geïnformeerd over de veranderingen.
Houben zelf was dus niet aanwezig tijdens de vergadering. Dit had als gevolg dat er volgens de gemeentewet,te weinig wethouders aanwezig waren om te spreken van een representatief college. Daarom voerde burgemeester Clermonts het woord over deze kwestie. Zij heeft zich op het laatste moment moeten verdiepen in het dossier maar kon de meeste vragen beantwoorden.

Leer
De conclusie op het eind van de avond was dat zowel de ambtenaar als de wethouder steken hebben laten vallen.
De nieuwe raad was van mening dat dit vooral een leermoment moet zijn maar wil wel dat de Rekenkamercommissie de kwestie tot op de bodem uitzoekt en diende daarvoor een door alle partijen gedragen motie in.
De bijdrage van 165.000 euro van de Provincie voor het project, loopt geen gevaar.

 

Lees vorig bericht

Eerste jeugdlintjes uitgereikt

Lees volgend bericht

Buurtbus Geulle rijdt niet door staking maandag en dinsdag