Volledige startbaan MAA mag gebruikt worden

De voorzieningenrechter van de rechtbank in Maastricht heeft dinsdag geoordeeld dat de volledige start- en landingsbaan van de Luchthaven Maastricht gebruikt kan worden, in afwachting van nieuwe regels.

Gehandeld volgens de regels
Het kort geding was aangespannen door de stichting Geen uitbreiding Vliegveld Beek. Deze stichting en verontruste inwoners eiste dat de gedoogbeslissing, om de hele baan te mogen gebruiken, teruggedraaid zou worden. De rechter heeft geoordeeld dat het Ministerie van Infrastructuur de procedures volgens de regels heeft gevolgd en er geen reden is om het besluit, tot het gebruik van de hele baan, terug te draaien.

Wel overlast
De rechter erkent wel dat de bewoners overlast ervaren en stelt dat de toekomstige regels het gebruik van zwaardere vliegtuigen niet toestaan. Wel kunnen de vliegtuigen, die nu al op de Luchthaven Maastricht vliegen, door de extra baanlengte zwaarder worden beladen. De minister heeft laten weten “dat niet wordt toegestaan dat de huidige geluidsnormen worden overschreden”.

Juridische procedures
De rechter stelt vast dat belanghebbenden nog juridische procedures kunnen voeren tegen het zogenaamde luchthavenbesluit, waarin de nieuwe regels worden vastgelegd. In die procedures kunnen ook andere vormen van overlast aan de orde worden gesteld, zoals de problematiek van fijnstof.

Lees vorig bericht

Protest tegenstanders kerncentrales bij uitreiking Karlsprijs Aken

Lees volgend bericht

Alliantie Tegen Uitbreiding MAA teleurgesteld