Ook Struikelstenen in de gemeente Meerssen?

Stolpersteine/Struikelstenen  in het trottoir voor hun woonhuis tijdens de Tweede Wereldoorlog laten ons denken aan het verdrijven, deporteren, vermoorden of tot zelfmoord drijven van Joden, Sinti en Roma, politieke gevangenen, dienstweigeraars, homoseksuelen, Jehova’s getuigen en gehandicapten tijdens de Duitse bezetting. Op de stenen zijn, in een messing plaatje, de naam, geboortedatum, deportatiedatum, plaats en datum van het overlijden gestanst.  Ze vormen zo, over geheel Europa verspreid, een monument voor de slachtoffers van de rassentheorieën van het nationaalsocialisme.

Stolpersteine/Struikelstenen  is een project van de Keulse kunstenaar Gunter Demnig. Hij noemt ze Stolpersteine omdat je erover struikelt met je hoofd en je hart, en je moet buigen om de tekst te kunnen lezen. De term Stolperstein/struikelsteen verwijst ook naar een oud Duits gezegde. Wanneer, voor de Shoah, een niet-jood uitgleed over een gladde steen, zei men: “Er ligt een jood onder begraven.” De term verwijst ook naar het Bijbelse steen des aanstoots.

Wilt u ook mee helpen in de gemeente Meerssen Stolpersteine/Struikelstenen te realiseren? Maak dit dan kenbaar bij de Stichting Kunst, Cultuur, Erfgoed en Toerisme via een email aan jos.kester@home.nl

Lees vorig bericht

Bronzen medaille Gijs Limbourg

Lees volgend bericht

Bewegen op muziek