Wateroverlast: de boosdoener

De wolkbreuk die Meerssen dinsdagmiddag trof, is veroorzaakt door een forse onweersbui die vanaf het middaguur al ten noordwesten van onze gemeente tot ontwikkeling kwam.

Zwarte pit
Rond het middaguur was de bui al op de KNMI radar zichtbaar als een rood gebied. Dat betekent dat de bui veel neerslag bevat. Samen met de opwarming van de zon en hoge vochtigheidsgraad, is de bui uitgegroeid tot een wolk waarvan de top op meer dan tien kilometer hoogte zit. Dit was rond twee uur op de radar als een zogenaamde “zwarte pit”; een  zwart gekleurde kern van de bui die nooit veel goeds voorspelt.

Hagel
Omdat de wervelingen in een dergelijke bui tot grote hoogte kunnen komen waar zeer lage temperaturen heersen, is er hagel tot ontwikkeling gekomen tot wel de grootte van een knikker.
Het feit dat zo veel neerslag is gevallen is te verklaren omdat de zuidelijke zijde van de bui vrijwel boven Meerssen tot stilstand kwam en daar ongeveer een half uur heeft gehangen.
Een combinatie van veel neerslag en bepekte afvoermogelijkheden, heeft de wateroverlast veroorzaakt die vooral het centrum trof.

Lees vorig bericht

Fietspad Ulestraten naar Meerssen verandert in modderbad

Lees volgend bericht

250ste fiets overhandigd aan stichting Ruggesteun