Hondenpoten, asfalt en vloerbedekking

De verslaggever had de dop al op zijn vulpen geplaatst, zijn notitieblok dichtgeklapt en de lege suikerzakjes opgeruimd toen een raadslid van BRUG-M in de rondvraag van de raadsadviesvergadering van vorige week nog met een onderwerp kwam. Een raadsadviesvergadering is volgens de gemeente bedoeld om te informeren, initiëren van argumenten/standpunten en vragen stellen met betrekking tot de agenda van de komende raadsvergadering.

Even leek het erop dat de vergadering die toch vaak tot elf uur duurt, deze keer rond half tien was afgelopen. Maar niets was minder waar. Het raadslid was ingelicht over een incident dat zich onlangs had voorgedaan aan de Bongaertsweg in Brommelen. Wat was het geval? Men is daar bezig het wegdek te vernieuwen en een nieuwe laag asfalt hoort daar natuurlijk bij. En zo geschiedde; de aannemer deed zijn werk en zou dat van te voren hebben aangekondigd. Maar honden kunnen niet lezen en onze trouwe viervoeter was er met zijn poten doorheen gelopen en bij thuiskomst op de vloerbedekking wat asfalt neergelegd. Uiteraard was het baasje daar niet blij mee en probeerde verhaal te halen bij de gemeente maar zonder succes. De uiteindelijke afhandeling en bejegening van de gedupeerde zou niet netjes zijn verlopen, aldus het raadslid.

Wat daarna gebeurde heb ik in al die jaren dat ik vergaderingen van de raad bijwoon, nog nooit meegemaakt. Wat als rondvraag was bedoeld veranderde bijna in een decor van de Rijdende Rechter. De hoogst verantwoordelijke ambtenaar werd op het matje geroepen en moest uitleggen hoe een en ander was afgehandeld. De man had zich hoogstpersoonlijk in het dossier verdiept en zag geen enkele foute benadering door zijn ambtenaar. Ook partij KIJK!!! ging zich ermee bemoeien en wilde weten of de aannemer wel genoeg zijn best had gedaan om een en ander te voorkomen. Als klap op de vuurpijl wilde de burgemeester het dossier zelf bestuderen. De discussie kwam gelukkig tot een einde toen de hoogste ambtenaar nog net zijn medewerker die op het punt stond zijn zegje te doen, kon terugfluiten.

Even die avond had de verslaggever goede hoop op een vergadering die deze keer productief en gestructureerd was met onderwerpen die in een dergelijke vergadering thuishoren. Maar tegen tien uur was de teleurstelling groot dat net in deze vergadering, die als startpunt dient voor een nieuwe raad weer eenzelfde patroon laat zien als al die jaren ervoor. Trivialiteiten, details en oneindig lange discussies waren tekenend voor dit soort raasadviesvergaderingen.
Het is te hopen dat de komende vier jaar zich geen herhaling van het verleden gaat voordoen…

Roel Koch

Lees vorig bericht

Zomerconcert van het Meerssens Mannenkoor

Lees volgend bericht

Geen Arriva treinen tijdens staking donderdag