Vuurvliegjes in het Beneden-Geuldal

Avondexcursie Stichting het Limburgs Landschap. Beleef de sfeer van een zwoele zomeravond in het hellingbos. Het zingen van de vogels gaat over in een stilte, waarin de (jonge) uilen misschien gaan roepen en vleermuizen voorbij scheren. Met wat geluk hoort u ook roepende vroedmeesterpadden. De invallende duisternis maakt hopelijk ook de glimwormen (vuurvliegjes) actief.

Wie komt er ooit nog in een donker bos? Stichting het Limburgs Landschap neemt u mee en laat u genieten van een onvergetelijke avond. De natuurgebieden van Het Limburgs Landschap zijn overdag allemaal opengesteld voor wandelaars. Om bezoekers juist de charme van de duisternis te laten ervaren, wordt deze exclusieve avondexcursie georganiseerd.

‘Klungelkes’ in de natuur
Het Ingendael bij Landgoed St. Gerlach en de aangrenzende Bergse Heide zijn aantrekkelijke en favoriete wandelgebieden. Om er voor te zorgen dat de natuurgebieden niet dichtgroeien met bos, lopen er kleine kuddes Konikpaarden en Gallowayrunderen. Door die begrazing is er veel variatie. De oude bomen en de afwisseling in soorten zorgen ervoor dat het bos bijzonder rijk is aan vogels en andere dieren. De Meertensgroeve is een oude grindgroeve. Door de beschutte ligging en de open, schrale vegetatie vormt het een apart onderdeel van de Bergse Heide. Hier komt de zeldzame vroedmeesterpad voor. Vanwege zijn roep, die op een belletje lijkt, wordt de vroedmeesterpad ook wel ‘klungelke’ genoemd. Op een warme zomeravond zijn de klungelkes ongetwijfeld te horen en vergezellen u bij de zoektocht naar de vuurvliegjes.

Op zoek naar de vuurvliegjes?
De excursie start zaterdagavond 23 juni om 21.00 uur vanaf de parkeerplaats bij Brasserie-Hotel Brakke Berg, Wolfsdriesweg 10 te Geulhem (Berg en Terblijt). De excursie duurt ongeveer 2 uur en is voor iedereen toegankelijk.

Foto: Stichting Limburgs Landschap, Henk Heijligers

Lees vorig bericht

Lokaal DNA: nieuw College neigt naar cliëntelisme

Lees volgend bericht

Landelijke televisie-uitzendingen basiliek stoppen