FNV kondigt landelijke staking streekvervoer aan

FNV Streekvervoer heeft vanaf maandagochtend 25 juni een landelijke staking in het streekvervoer uitgeroepen. De staking zal voor onbepaalde tijd zijn. In Limburg houdt dat in dat er geen treinen en bussen van Arriva gaan rijden.

FNV werkgevers kiezen zelf voor verharding
Volgens het FNV blijven de werkgevers in het streekvervoer volharden in hun onwil om duidelijke afspraken te maken in de cao over vermindering van de enorm hoge werkdruk en over een fatsoenlijke loonsverhoging voor alle werknemers in het Openbaar Vervoer. ‘Daarmee kiezen zij zelf voor een verharding van de acties in het streekvervoer’, aldus Paula Verhoef, eerste onderhandelaar van het FNV.

Bemiddelaars
Twee bemiddelaars doen alsnog een poging om een oplossing dichterbij te brengen voor conflict tussen werknemers en werkgevers in het streekvervoer. “Zij krijgen deze week de tijd om met name de werkgevers te bewegen om concrete en goede afspraken te maken over werkdruk en loon” aldus het FNV.

Werkgevers verrast
De Werkgevers Openbaar Vervoer (VWOV) zijn verrast door de aankondiging van de bonden dat zij vanaf maandag voor onbepaalde tijd gaan staken. Fred Kagie, voorzitter van de VWOV: ‘De vakbonden hebben verzocht om bemiddelaars om de impasse te doorbreken, die zijn ook aangesteld. Dat nieuws hebben de bonden afgelopen donderdag, 14 juni, zelf naar buiten gebracht. De bemiddelaars zijn nog niet concreet gestart en vier dagen later kondigen de bonden nieuwe stakingen aan. Nu zelfs voor onbepaalde tijd. Dit zal ongelooflijk veel reizigers duperen en het is echt onnodig.’

Vervolgstappen
Kagie: ‘We beraden ons op onze vervolgstappen met betrekking tot de aankondigde staking. We nemen de signalen heel serieus. Alle bedrijven nemen nu al concrete maatregelen om de werkdruk aan te pakken. We zorgen er in alle bedrijven voor dat er in de  nieuwe roosters, waar dat nog niet het geval was, gemiddeld elke 2,5 uur gelegenheid en een voorziening is om naar het toilet te gaan. Ook nemen we per regio en bedrijf aanvullende maatregelen. Daarnaast ligt er een loonbod van 2,75% per jaar voor drie jaar.‘

 

 

Lees vorig bericht

Fietsers triatlon Stein in Geulle

Lees volgend bericht

De “Stichting GOM” gaat samen wandelen met IVN