Droogte wordt merkbaar

De totale neerslagsom voor Meerssen van mei en juni komt tot nu toe niet boven de 127 mm uit. Dit blijkt uit metingen van Maastricht Aachen Airport. De hoosbui van 22 mei die over Meerssen trok heeft een groot aandeel in deze hoeveelheid met zo ’n 50 mm. Het hemelwater dat toen viel leverde echter niet veel op voor de bodem. Veel hemelwater stroomde in hoog tempo de Geul in.

Oproep
De effecten van de droogte worden nu steeds duidelijker. De afgelopen 2 weken is geen neerslag gevallen en het ziet erna uit dat ook juli droog gaat beginnen. Brandweer Zuid Limburg vraagt om extra waakzaam te zijn in natuurgebieden in verband met een verhoogd risico op natuurbranden.

Wees zuinig met water
Ook de Watermaatschappij Limburg (WML) doet een beroep op de bevolking om zuinig te zijn met het watergebruik. Met name in de avonduren, tussen 19.00 en 22.30 uur, is de vraag naar water het grootst. Dan gaan veel mensen tegelijkertijd water gebruiken om bijvoorbeeld badjes te vullen, te douchen of de tuin te sproeien. Als iedereen het watergebruik gedurende de dag meer verspreidt, is er een kleinere kans op een lagere druk in de waterleiding of op ‘bruin water’, aldus de WML.

Lees vorig bericht

Meerssen papier verkocht voor één euro

Lees volgend bericht

Paul Meulenberg ‘ik ga er alles aan doen om dit goed af te sluiten’