Parels langs de Grensmaas

Op vrijdag 3 augustus 2018 geeft Fred Erkenbosch voor “Goed voor Elkaar” een presentatie over het bijzondere Grensmaasgebied gelegen tussen Maastricht en Geulle.

De Grensmaas is het onbevaarbare deel van de Maas, dat ten noorden van Maastricht begint en stroomafwaarts loopt tot aan Roosteren. Rijkswaterstaat werkt in dit gebied aan de bescherming tegen hoogwater door de stroomgeul te verbreden en de uiterwaarden te verlagen. Duizenden hectare nieuwe natuur is in dit gebied. Dit gebied heet nu officieel “RivierPark Maasvallei”.

Het project Grensmaas heeft drie doelstellingen: bescherming tegen hoogwater, natuurontwikkeling en het winnen van grind. Bescherming tegen hoogwater en natuurontwikkeling worden gefinancierd door de winning van 53 miljoen ton grind. De presentatie, met als rode draad de Grensmaas, gaat niet alleen over de mooie natuur in wording maar ook over de afwisselende landschappen en cultuurhistorische elementen langs en op de oevers van de Maas die in Eijsden ons land binnenkomt. Prachtige hellingbossen met de bijzondere voorjaarsflora zoals het Bunderbos, de omgeving van kasteel Neercanne, de Observant met het Poppelmondedal.

Bijzonder zijn ook landgoederen langs de Maas zoals Vaeshartelt, Hartelstein en Meerssenhoven. De dorpen Itteren en Borgharen en het gehucht Voulwames bij Bunde liggen nu veilig achter de dijken. Dit geldt ook voor Geulle aan de Maas. Het Grensmaasproject is anno 2018 in Borgharen, Itteren en Geulle aan de Maas afgerond. Al deze elementen komen in deze presentatie aan de orde.

Wanneer: vrijdag 3 augustus 2018 om 14.00 uur in het gemeenschapshuis D’n Huppel in Ulestraten.

Lees vorig bericht

Openluchtfilm

Lees volgend bericht

Politie pakt verdachte inbraak kantine RVU op