HersenStrijd houdt kunstveiling in Meerssen

Zaterdag 29 september zal in het Leopoldskerkje in Meerssen van 14.00 tot 17.00 uur een kunstveiling worden gehouden waar kunstwerken van  22 Zuid-Nederlandse kunstenaars van naam geveild gaan worden. De opbrengst van de veiling is voor een goed doel: het Limburgs Universiteitsfonds HersenStrijd.

Hersenstrijd is eind 2017 opgericht door Marcel Aries, neuroloog-intensivist in het Maastricht Universitair Medisch Centrum in Maastricht en sedert 2016 trotse inwoner van Meerssen. Het doel van dit fonds is om het baanbrekend onderzoek van zijn afdeling naar een nieuwe behandelmethode voor patiënten met ernstig hersenletsel te financieren. Deze methode is nog niet erkend en de onderzoekers moeten dus ‘bewijzen’ dat de nieuwe behandeling inderdaad werkt en veilig is. Het onderzoek is inmiddels ook gestart in Leuven (België), Cambridge (Engeland) en wordt aangestuurd vanuit Maastricht.

Patiënten met ernstig hersenletsel brengen veelal lange tijd op de intensive care door en moeten daarna een zwaar hersteltraject doorlopen. Denk hierbij aan mensen na een ernstig ongeval, een uitgebreide beroerte, grote hersenbloeding of heftige ontsteking. In Maastricht zijn we van mening dat meteen bij het optreden van het hersenletsel alles in het werk moet worden gesteld om elke hersencel te redden. Het herstel van de hersenen bepaalt immers óf en hoe deze patiënten kunnen revalideren en weer kunnen functioneren in de maatschappij. In Nederland is er geen stichting of fonds die zich direct inzet voor deze hele zieke patiëntengroep. Door het hersenletsel zelf zijn patiënten vaak niet in staat om meer aandacht voor onderzoek naar herstelmogelijkheden te vragen. Voor familieleden ontbreekt door de zware zorgtaak vaak simpelweg de tijd…. Hulp vanuit dit unieke fonds is dus hard nodig.

Marcel woont in Meerssen en in mum van tijd was er een uitgebreid lokaal team bereid om te helpen met naamsbekendheid en een eerste grote financiële injectie. Vanuit het team kwam de suggestie om in kunstenaarsdorp Meerssen een kunstveiling te organiseren in het prachtige Leopoldskerkje vlakbij de Basiliek. Inmiddels hebben we maar liefst 22 kunstenaars van naam (!) bereid gevonden een kunstwerk beschikbaar te stellen. Zie www.hersenstrijd.org voor een overzicht van de mooie schilderijen en beelden.

Wij hopen dat velen aan onze oproep gehoor zullen geven en naar de veiling komen om een mooi kunstwerk te kopen of om te genieten van een gezellig samen-zijn in het mooie Leopoldskerkje.

Het staat u vrij om – indien u geen kunstwerk van uw gading vindt – een donatie te doen en een unieke 3D geprinte (mini) hersenen cadeau te krijgen.  De veiling vindt plaats op zaterdag 29 september van 14.00-17.00.

Lees vorig bericht

Meer/Actueel 5 augustus: Verbod op watergebruik van de Geul- Speeltuin Sint Joseph heeft geld nodig – Twee keer brons

Lees volgend bericht

Bibliotheek opent later haar deuren