Excursie Groeve ’t Rooth

Op zaterdag 20 oktober organiseert Stichting het Limburgs Landschap een excursie in Groeve ’t Rooth bij Bemelen. Het is één van de weinige groeves waar nog mergel wordt gewonnen. In tegenstelling tot voorafgaande jaren is Groeve ’t Rooth alleen nog toegankelijk tijdens publieksexcursies van Stichting het Limburgs Landschap.

Groeve ’t Rooth is uniek: natuurontwikkeling en mergelwinning gaan hier hand in hand. Aansluitend aan de mergelwinning wordt de groeve heringericht en dat heeft geleid tot een uniek natuurlandschap dat inmiddels de status Beschermd Natuurmonument draagt.

Unieke natuur 
Het heringerichte gedeelte van Groeve ’t Rooth is na de mergelafgraving uitgegroeid tot een uniek gebied, waar voor Nederland zeldzame planten- en diersoorten zich bijzonder goed hebben ontwikkeld. De geelbuikvuurpad is daar het bekendste voorbeeld van. Flora en fauna krijgen dan ook alle ruimte om zich op een natuurlijke manier te ontwikkelen. Een kudde wilde geiten en enkele Koniks zorgen voor de natuurlijke begrazing van ‘t Rooth.

Welkom 
Op zaterdag 20 oktober organiseert Stichting het Limburgs Landschap een excursie in Groeve ’t Rooth om 10.00 uur. Aanmelden is verplicht via https://www.limburgs-landschap.nl/item/tickets en de kosten bedragen € 6,- per persoon [let op: vol=vol; op het e-ticket staat informatie over parkeren en startlocatie].

Foto: Henk Heiligers Stichting Limburgs Landschap

Lees vorig bericht

Herfst in het Geuldal

Lees volgend bericht

Open dag bij Waterschap Limburg