In de voetsporen van de familie Schoenmaeckers

IVN Ulestraten organiseert op woensdagavond 7 november een lezing met als titel, “In de voetsporen van de familie Schoenmaeckers, door Fred Erkenbosch. Keuterboeren van Schietecoven en Raar, herenboeren van Vliek, de Wijngaardsberg, Raar, Amby en Houthem.

Deze boerenfamilie heeft haar oorsprong in Schietecoven een gehucht van de voormalige gemeente Ulestraten. Op de plaats waar het prille begin van de familie Schoenmaeckers lag, stond tot 1977 boerderij Notten, nu nieuwbouw Hekstraat 16. Een tak van deze boerenfamilie uit Schietecoven heeft gezorgd voor veel nazaten, vooral in Waterval en Ulestraten (vanuit de dorpstraat). Een andere, maar bijzondere tak van deze familie was die van Jean Schoenmaeckers geboren in 1746 op de voormalige hoeve ‘de Gaffel’ aan de Beekerweg in Ulestraten. Het echtpaar Jean Schoenmaeckers-Pluijmakers woonde op Raar. Hier werden hun drie zonen geboren die door huwelijken met rijke- of adellijke echtgenoten zorgden voor een sociale verheffing van deze oorspronkelijke boerenfamilie.

Zoon Martin Jacob Schoenmaeckers is vooral verbonden aan Sint Gerlach in Houthem en de Withuishof aan de Bergerstraat in Amby. Zoon Jacob Antoon aan Raar en de Raarhof. In Ulestraten was zoon Jan Balthasar Schoenmaeckers eigenaar van Landgoed Vliek en liet daar zijn sporen na. Zijn nageslacht bouwde de beetwortelsuikerfabriek in Humcoven en de nieuwe Wijngaardsberghof.

Kortom een presentatie met veel informatie over deze bijzondere familie Schoenmakers uit Schietecoven. We hopen velen van u te mogen begroeten. Informatie : Fred Erkenbosch (frederkenbo@gmail.com) 06-82987793

Deze presentatie begint om 19.30 uur in het verenigingslokaal “Onder d’n Huppel” van IVN Ulestraten, gelegen onder het gemeenschapshuis Dorpstraat 1 in Ulestraten.

Iedereen is welkom.

Wilt u IVN Ulestraten steunen, wordt dan lid via een mail aan: ivn.ulestraten@gmail.com

Lees vorig bericht

Hospice Bronnenbos gepresenteerd

Lees volgend bericht

Lezing “Inheemse Orchideeën”