Staatssecretaris geeft opdracht conferentie Tihange 2 en Doel 3

Staatssecretaris van Veldhoven geeft de Autoriteit Nucleaire Veiligheid en Stralingsbescherming (ANVS) opdracht een internationale experten conferentie te organiseren om te bekijken of sluiting van Tihange 2 en Doel 3 onvermijdelijk is.

Vereniging Stop Tihange Nederland
Van Veldhoven deed deze toezegging maandagmiddag in Maastricht tijdens een gesprek wat zij voerde met de Vereniging Stop Tihange Nederland (VSTN), burgemeester Penn-te Strake van Maastricht en bestuursvoorzitter Autoriteit Nucleaire Veiligheid en Stralingsbescherming (ANVS) van den Heuvel. De bedoeling van de conferentie is dat het FANC-België, RSK-Duitsland en de ANVS-Nederland in dialoog gaan met wetenschappers en ervaringsdeskundigen die vanuit VSTN worden benoemd.

Ongerustheid en scheuren
De aanleiding voor het gesprek tussen van Veldhoven en VSTN is onder andere de ongerustheid van burgers in deze regio over het nog steeds in gebruik zijn van de kernreactoren Tihange 2 en Doel 3. Beide reactoren zijn al jaren punt van discussie als gevolg van scheuren in de reactorvaten. Het opnieuw opstarten van deze reactoren, na de ontdekking van deze scheuren, heeft tot veel onbegrip geleid, aldus VSTN.

Direct stilleggen kernreactoren
Verder vraagt VSTN aan van Veldhoven om de Belgische regering, het FANC en Engie te verzoeken deze reactoren direct en definitief stil te leggen en uitvoering te geven aan de motie die hierover aangenomen is in de Tweede Kamer. De staatssecretaris geeft aan geen juridische basis te hebben tot een dergelijk verzoek, maar zal een reactie geven op de uitvoering van genoemde motie. Van Veldhoven deelt nog niet de mening van VSTN dat sluiting van de kerncentrales onvermijdelijk is.

Alternatief vanuit Nederland
Naast het sluiten van de reactoren heeft VSTN de staatssecretaris gevraagd België te wijzen op de mogelijkheden om een eventueel tekort aan energie vanuit Nederland aan te vullen. Zij noemen onder andere het leveren van energie door de Clauscentrale bij Maasbracht.

Lees vorig bericht

Cursus tablet

Lees volgend bericht

“Integriteit” website Boskant tijdelijk offline