Stolpersteine initiatief in Meerssen

Sinds de negentiger jaren van de vorige eeuw plaatst de Keulse kunstenaar Gunter Demnig Stolpersteine (struikelstenen) in dorpen en steden over heel Europa. Meer dan 70.000 inmiddels. De stenen moeten de herinnering levend houden aan de slachtoffers van de rassenwetten ten tijde van Hitlers Derde Rijk. Demnig legt ze voor de huizen waar zij tot hun deportatie hebben gewoond.

Wat zijn Stolpersteine
Stolpersteine zijn betonnen steentjes die aan de bovenkant zijn bedekt met een dun messing plaatje. Daarin zijn de gegevens van het slachtoffer geslagen. Denk aan naam, geboortejaar, datum van wegvoering, datum van  overlijden, de naam van het kamp waar het slachtoffer overleden is of de plaats waar het slachtoffer gefusilleerd is. Met bovenin de toevoeging ‘Hier woonde’. De stenen liggen vlak in de straat, gelijk met de andere bestrating, maar vallen op door hun kleur en de lichtweerkaatsing. Ze nodigen de voorbijganger uit om stil te staan en de informatie op de struikelsteen te lezen. Hij buigt zo als het ware voor het slachtoffer. Het struikelen is dus niet letterlijk struikelen, het struikelen is hier symbolisch bedoeld.

Hulp gevraagd van de burgers
De raad van de gemeente Meerssen heeft vorig jaar besloten aan Gunter Demnig te vragen ook in de kernen van deze gemeente Stolpersteine te leggen. Een groep burgers – die reageerden op een oproep van de Stichting Kunst Cultuur Erfgoed en Toerisme in de Geulbode van mei 2018 – is aan de slag gegaan om dat te realiseren. Ze zijn nu op zoek naar de nog niet bekende namen van slachtoffers van de rassenwetten. Dat wil zeggen: naar Joodse mensen, Roma en Sinti, politiek vervolgden, Jehovah’s Getuigen, homoseksuelen en slachtoffers van de euthanasiepraktijken. Kunt u helpen, mail dan naar paul.jansen@jansen-houbiers.eu of naar franksunnen@gmail.com Het streven is eind 2019 de eerste Stolpersteine te leggen. Er liggen al Stolpersteine in onder andere Maastricht en Valkenburg. Voor meer informatie kunt u terecht op de website www.stolpersteine.eu (engels).

Lees vorig bericht

Kaartverkoop buutefestival Ulestraten

Lees volgend bericht

Franciscus-concert voor stichting de Ruggesteun