Regiegemeente, fusie of zelfstandigheid: FOCUS start een enquete

Oppositiepartij FOCUS is een enquête gestart over de toekomst van ​de gemeente. De partij wil eerst onderzoeken hoe de inwoners denken over een regiegemeente, een fusie of zelfstandigheid van ​de gemeente. In december zal de gemeenteraad besluiten of er verder onderzoek naar de haalbaarheid van een regiegemeente gedaan wordt, maar waarschijnlijk komen er dan ook nog andere opties in beeld, zoals bijvoorbeeld samengaan met omliggende gemeenten.

Ambtelijke organisatie
Aanleiding zijn de problemen in de ambtelijke organisatie. Al jaren is er sprake van onderbezetting, hoog ziektepercentage en vaak is er maar één ambtenaar met kennis op een bepaald takengebied. Daarbij wordt ook het takenpakket vanuit het Rijk ook steeds groter​.​ ​O​ndanks deze problematiek is toch besloten om vanwege bezuinigingen vacatures niet in te vullen. ​De gemeente heeft het dus moeilijk.

Twee opties
Momenteel zijn er twee keuzes. Zo lang mogelijk zelfstandig blijven en investeren in de huidige organisatie. Dit zal echter enkele miljoenen kosten en de vraag is of hiervoor voldoende geld kan worden vrijgemaakt. Een andere optie is dat Meerssen een regiegemeente wordt. Meerssense ambtenaren komen dan in dienst van Maastricht en Meerssen betaald Maastricht voor deze werkzaamheden. Op deze manier kan onze gemeente zelfstandig blijven, maar ook deze optie kost heel veel geld.

Enquete invullen
FOCUS wil graag een gedegen afweging maken in dit dossier en is dan ook benieuwd naar uw mening. De enquête en animatiefilmpje kunt u vinden op de Facebook-pagina van FOCUS Meerssen.

Lees vorig bericht

Ambtenaren: ‘een onhoudbare situatie en een onmogelijke opdracht’

Lees volgend bericht

Franciscus concert voor de Ruggesteun gehouden