Toekomst Meerssen: “niets doen is geen optie”

Dat er snel iets moet gebeuren om de toekomst van onze gemeente veilig te stellen, daarover zijn alle partijen het wel eens. Maar niet iedereen kan zich vinden in het voorstel van de burgemeester op welke manier dit moet gebeuren. Partij FOCUS vreest dat een regiegemeente de eerste stap is naar een fusie met Maastricht.

Compleet beeld
De meerderheid van de raad is van mening dat er goed onderzoek gedaan moet worden naar alle mogelijkheden. Dit is ook de strekking van het voorliggend besluit van burgemeester Clermonts.  Agnes Jonkhout van het CDA gaat zelfs verder dan alleen onderzoek naar een regiegemeente. Volgens haar moet er ook gekeken worden naar de mogelijkheden naar herindeling. FOCUS is ervan overtuigd dat instemming met een regiegemeente gelijk staat aan opgaan in de gemeente Maastricht en ziet meer in samenwerking met bijvoorbeeld Heuvellandgemeenten zoals Valkenburg. De partij keurt het voorstel dan ook af.

Leidraad
Bij het maken van keuzes zal de stuurgroep die belast gaat worden met het onderzoek, zich moeten laten leiden door bevindingen van bureau Berenschot dat eerder onderzoek deed naar de toekomst van Meerssen. Daarbij is onder andere geconstateerd dat Heuvellandgemeenten niets ervoor voelen om met Meerssen verder te gaan.
Partij Het Origineel dringt aan op het toevoegen van een vertegenwoordiging vanuit de ambtenarij aan de stuurgroep om op deze manier ook de wensen van het personeel mee te nemen. Onlangs luidde de voorzitter van de Ondernemingsraad de noodklok; hij maakt zich grote zorgen over de fors toegenomen werkdruk van zijn collega’s.

Bijdrage van de Provincie
Dat de Provincie het ook belangrijk vindt dat er onderzoek moet plaatsvinden blijkt wel uit de bijdrage die zij doet van 40.000 euro. Dit liet gedeputeerde Ger Koopmans onlangs weten.
De eerste resultaten van het onderzoek worden in de eerste helft van volgend jaar verwacht.

 

 

Lees vorig bericht

Oudejaars Wandel-/speurtocht

Lees volgend bericht

Bestuurscentrum/KCC gesloten