Kerk opnieuw slachtoffer van koperdiefstal

Wederom is er koper gestolen bij de Basiliek. Enkele weken geleden zijn de bliksemafleider en koperen afvoerbuizen gestolen. Donderdag 10 januari waren de koperen dakgoten aan de beurt.

Kerken vaak slachtoffer
Kerken zijn steeds meer het slachtoffer van koperdieven. De kerken van Rothem en Meerssen-West waren al eerder slachtoffer. Hier werd afgelopen jaar ook de bliksemafleider gestolen samen met tientallen meters lood. In Rothem zijn deze inmiddels vervangen voor kunststof, in Meerssen-West nog niet.

Niet veilig
Doordat in Meerssen-West nog geen nieuwe bliksemafleider geplaatst is, is deze kerk op moment ook niet veilig voor blikseminslag, volgens Pastoor van Meijgaarden.

Geen schadevergoeding
Van Meijgaarden laat weten niets te kunnen beginnen tegen deze diefstallen. De enige manier is de koperen buizen vervangen voor PVC-buizen. De buizen opnieuw vervangen voor koper heeft weinig zin. Als voorbeeld geeft hij de Proostenkelder: hier werd meteen na het plaatsen van een nieuw dak (na een brand) het koperen dakgoot alweer gestolen. De opgelopen schade na de recente diefstallen van de Basiliek zijn aanzienlijk en worden niet vergoed door de verzekering.

 

Lees vorig bericht

Davy Hensen nieuwe prins CV de Kuutebieters

Lees volgend bericht

Hangjongeren terroriseren sporthal en omgeving