Voorproefje op lente

Het kan de laatste dagen niet op; maximumtemperaturen die meer dan tien graden boven het gemiddelde liggen. Terrassen vullen zich langzaam en de winterkleren gaan vroegtijdig de kast in. Het lijkt erop dat de lente al is begonnen.

Extremen
Zo is op vrijdag in onze omgeving door het KNMI een maximumtemperatuur geregistreerd van 17 graden. Normaal voor deze tijd van het jaar is ongeveer 6 graden. De nachten zijn wel nog koud en vormen een contrast met de dagtemperatuur. Zo lag in de nacht van donderdag op vrijdag de minimumtemperatuur bij ons rond het vriespunt.

Oorzaak
Of de opwarming van de aarde een rol speelt, is nog moeilijk te zeggen. Een gedeeltelijke verklaring is een omvangrijk en standvastig hogedrukgebied boven Midden-Europa dat met een zuidwestelijke stroming warme lucht aanvoert. Als de lucht dan ook nog eens over de Ardennen stroomt en op weg naar onze omgeving daalt en opwarmt, zorgt dat voor lente-achtig weer. Storingen en bewolking worden door het hogedrukgebied op afstand gehouden waardoor de zon alle kans krijgt.

Effect op natuur
De natuur krijgt door deze situatie ook signalen om vroegtijdig de start van de lente in te zetten. De bloei van de voorjaarsbloeiers heeft een duidelijke relatie met de temperatuur in de eerste maanden van het jaar. Is het zacht in januari en februari, dan komen voorjaarsbloeiers eerder tot bloei. Ook het stuifmeel van bijvoorbeeld de Hazelaar kan voor lijders aan hooikoorts nu al lastig zijn.

.

Lees vorig bericht

Ophalen oud papier Meerssen Centrum

Lees volgend bericht

Opperbeste stemming seniorenzitting Havermennekes