Dakpanincidenten niet te voorkomen

Het NLR, Nederlands Lucht- en ruimtevaartcentrum, heeft afgelopen maanden een onderzoek ingesteld naar de verschillende dakpanincidenten in onze gemeente, veroorzaakt door laag overvliegende vliegtuigen. Het NRI komt tot de conclusie dat de schade ontstaat door zogturbulentie.

Zogturbulentie
Deze turbulentie ontstaat achter en onder het vliegtuigen en wordt veroorzaakt door tegengesteld roterende luchtwervels rond de vleugeltips bij het dalen en opstijgen.

Weersomstandigheden van invloed
Het grootste gedeelte van de bebouwing in Meerssen en Beek ligt binnen het gebied waar eventuele schade kan ontstaan. De kans op woningschade wordt hierbij sterk beïnvloed door de heersende weersomstandigheden.

Conclusie
Maatregelen zoals aanpassing van de vliegroute en het baangebruik zullen weinig soelaas bieden en de problemen alleen verleggen naar andere gebieden. Het NLR komt dan ook tot de conclusie dat het verminderen van de kans op woningschade bij de Maastricht-Aachen Airport door zogturbulentie niet of nauwelijks te verminderen is met realistisch uitvoerbare maatregelen.

 

Lees vorig bericht

Ondergrondse hennepplantage aangetroffen

Lees volgend bericht

Virtuoze klanken op marimba