Behandelen wandelletsel(s), herhalingsles EHBO-vereniging

Maandag 8 april, behandelen van diverse wandelletsels door EHBOvereniging Meerssen-Bunde. Voor leden met de aantekening wandelletsel is dit een verplichte les, ivm aantekening op het EHBO-diploma. Voor de andere leden geldt dit als een reguliere herhalingsles. Aanvang 20.00 uur in het Gemeenschapshuis ‘de Stip’.

Wandelletsel
Met een wandelletsel, zal iedere hulpverlener wel eens te maken krijgen. Het is dan ook belangrijk om  de juiste hulp te verlenen. Bij een wandelletsel wordt meestal gedacht aan blaren, maar het kunnen ook andere letsels zijn.

Blaren
Van blaren heeft iedereen wel eens last. Veel mensen denken dat brandblaren en wandelblaren verschillende soorten blaren zijn, maar dat is een fabel. Brandblaren ontstaan door contact van de huid met hete gassen, vloeistoffen of andere materialen. Ook sterk bijtende chemicaliën kunnen brandblaren veroorzaken wanneer zij met de huid in aanraking komen. Een blaar is een tweede graad verbranding. Er vormt zich vocht tussen de opperhuid en de lederhuid. Deze blaarvorming is meestal vrij pijnlijk. Wanneer grote oppervlakten van de huid verbrand zijn is de pijn vaak extreem. Brandblaren, groot of klein, mogen niet worden doorgeprikt, alleen maar steriel afdekken.

Drukblaren
Drukblaren ontstaan meestal door langdurige of hevige wrijving van de huid. Dat kan b.v. veroorzaakt worden door slecht zittende kleding tijdens intensieve beweging zoals sporten, of door intensief gebruik van gereedschappen, waarbij veel kracht gezet moet worden. In dit laatste geval zal de blaar zich vrijwel altijd in de handen vormen. Het meest komen blaren op de voeten voor, die veroorzaakt worden door hetzij verkeerd zittende (of nieuwe, niet ingelopen) schoenen, hetzij door een lange wandeling. Daarom is ook preventie voor en tijdens een wandeltocht nodig. Loop regelmatig. Zorg voor goede en goed passende wandelschoenen. Koop dikke, naadloze sokken. Inlegzolen kunnen blaargevoelige plaatsen ontlasten. Was uw voeten met alleen koud water en zonder zeep. Laat overmatig eelt weghalen door een  pedicure.

Behandeling van blaren
Een wandelblaar en een verbrandingsblaar zijn dus dezelfde soort blaren. Het advies is dus ook om deze NOOIT door te prikken. Echter wordt bij wandelaars een uitzondering gemaakt, omdat de blaar erg hinderlijk is in de schoenen. Het doorprikken en afplakken van een wandelblaar moet zo schoon mogelijk worden gedaan. Ook is de techniek van het afplakken niet zo maar uit te leggen en is het dan ook aan te raden om deze techniek eerst enkele malen geoefend te hebben, voordat je deze blaren gaat afplakken. Maandag wordt deze  “behandel-techniek” uitgelegd, voorgedaan en toegepast.

 

Lees vorig bericht

Controles op gebruik lengte start- en landingsbaan MAA

Lees volgend bericht

Behandelen wandelletsel(s), herhalingsles EHBO-vereniging