Cuba ondersteboven: afscheidslezing Franklin Janssen

Gedurende bijna 15 jaar gaf Franklin Janssen lezingen en cursussen bij Bibliotheek Meerssen. Vanwege vertrek uit deze gemeente komt hier een einde aan. Graag nodigt hij zijn trouwe bezoekers van de afgelopen jaren uit voor deze avond. Uiteraard zijn daarnaast ook andere belangstellenden van harte welkom.

Cuba ondersteboven, de lezing of liever: beeldende vertelling, gaat over Franklins persoonlijke kijk op het hedendaagse Cuba. In de afgelopen jaren is Cuba zijn tweede ‘woon’land geworden. Met goede contacten met mensen uit de wereld van beeldende kunst en onderwijs, maar ook met ‘gewone’ Cubanen in de levendige wijk in het centrum van Havana waar Franklin verblijft.

Als insider is hij in staat “ondersteboven” naar het land en zijn samenleving te kijken. Er valt immers heel wat meer te vertellen dan de geijkte plaatjes van het land als een van de laatste communistische bolwerken of als dat van tropisch toeristeneiland met American oldtimers, muziek en dans.

Zijn vertelling met veel eigen foto’s, is een soort ode aan de Cubaanse ziel, de Cubaanse bevolking, vrouwen, mannen, jongeren en kinderen. Steeds opnieuw wordt hij getroffen door de veerkracht, levensvreugde en optimisme. Steeds opnieuw wordt hij ook verrast door de kunst van overleven, het hoge opleidingsniveau, de warme familieverhoudingen, de religieuze belevingsvormen en het respect tussen man en vrouw en de verschillende kleuren in de bevolking.

Een ‘soort’ ode, noemt Franklin het. Want Cuba is geen hemel op aarde; dat zou een onjuiste ‘omkering’ zijn. De bevolking leeft onder economisch zeer schaarse omstandigheden en het politieke bestel doet veel beroep op zijn burgers maar staat geen individuele vrijheden toe. En het is vooralsnog zeer onduidelijk in welke richting ‘la revolúcion’ na 60 jaar verder zal gaan op dit letterlijke en figuurlijke eiland.

Ondersteboven geeft een inkijk in een samenleving van levenskunstenaars en overlevingskunstenaars. Ondanks – of misschien: dank zij? – de moeilijke omstandigheden die het land zijn burgers te bieden heeft.

Bijwonen?
Deelname is gratis, wel graag vooraf aanmelden via 043 364 24 11 of info@bibliotheekmeerssen.nl. Een vrijwillige bijdrage mag: deze komt in zijn geheel ten goede aan twee goede doelen: Nayno, ten behoeve van creatieve projecten met kwetsbare kinderen in Cuba, en KIKA, voor de strijd tegen kinderkanker in Nederland. Maandag 27 mei 19.30u Bibliotheek Meerssen Pastoor Dominicus Hexstraat 16a Meerssen

Lees vorig bericht

‘Kunst Kleurt Je Leven’

Lees volgend bericht

Cuba ondersteboven: afscheidslezing Franklin Janssen