Onderzoek bereikbaarheid AED’s

Naar aanleiding van een verzoek vanuit de raad van 13 december 2018 heeft Hartveilig een onderzoek ingesteld naar de bereikbaarheid en de toegankelijkheid van de AED’s in onze gemeente. Tevens heeft Hartveilig een actieplan opgesteld om zo tot een dekkend AED-netwerk te komen voor onze gemeenteDe uitkomsten van dit onderzoek zijn thans bekend geworden.

Boven het landelijk gemiddelde
Op dit moment zijn er 338 vrijwilligers in het bezit van een geldig reanimatiediploma, dat is 1,8% van de Meerssense bevolking. Dit percentage is ruim meer dan de Hartstichting hanteert (1,0%). Op dit moment hangen er in onze gemeente 17 AED’s die 24/7 bereikbaar zijn en 1 AED die alleen tijdens kantooruren toegankelijk is, namelijk 4 in Bunde, 2 in Geulle, 6 in Meerssen + 1 tijdens openingstijden (Jacobs) en 3 in Ulestraten.

Conclusies
Hartveilig komt tot de conclusie dat er op sommige plekken nog steeds onvoldoende dekking is. Vooral Meerssen-West en de omgeving van eetcafé de Kastanjeboom in Bunde zijn onvoldoende gedekt. Ook vindt Hartveilig dat er sommige AED’s op verkeerde plekken hangen.  Verder is het aantal vrijwilligers  op sommige plekken nog te laag. Vooral in Meerssen-West, Geulle a/d Maas en Moorveld. Er zal hier actief moeten worden gezocht naar nieuwe vrijwilligers.

Cijfers 2017
In 2017 werd 13 maal gebruik gemaakt van een AED, 4x in Bunde, 2x in Geulle, 6x in Meerssen/Rothem en 1x in Ulestraten. De cijfers van 2018 zijn nog niet bekend

Lees vorig bericht

Hollandse Nieuwe op de weekmarkt

Lees volgend bericht

Kunstkring Henri Jonas exposeert in Erfgoedhuis