Bevolkingsonderzoek borstkanker in Meerssen

Op 12 juli 2019 start Bevolkingsonderzoek Zuid met het bevolkingsonderzoek borstkanker in Meerssen. Door dit onderzoek kan borstkanker in een vroeg stadium ontdekt worden. Dit verhoogt de kans op genezing. Bovendien is vaker een borstsparende operatie mogelijk. Het onderzoek is er voor vrouwen van 50 tot en met 75 jaar, omdat bij deze groep vrouwen het risico op borstkanker het grootst is.

Voor wie?
Eenmaal per twee jaar nodigt Bevolkingsonderzoek Zuid vrouwen tussen de 50 en 75 jaar uit voor het bevolkingsonderzoek borstkanker. Volgens de landelijke richtlijnen zijn dat in 2019 de vrouwen geboren in de jaren 1944 tot en met 1969. Vrouwen uit Meerssen met de postcodes 6231, 6235, 6237, 6241 en 6243 worden voor deze ronde van het bevolkingsonderzoek uitgenodigd.

Waar staat het onderzoekscentrum?
Het borstonderzoek vindt plaats in een verplaatsbaar onderzoekscentrum. Dit onderzoekscentrum staat vanaf 12 juli 2019 op de parkeerstrook voor sporthal Optisport aan de Molenveldweg 15. Daar staat het tot medio september 2019. Daarna verhuist het onderzoekscentrum naar de Maasveldkliniek in Maastricht.

Waarom deelnemen?
Ieder jaar wordt in Nederland bij ongeveer één op de acht vrouwen borstkanker vastgesteld. Daarmee is borstkanker de meest voorkomende vorm van kanker in Nederland. De kans op genezing wordt met name bepaald door het stadium van de ziekte op het moment van ontdekking. Vroege ontdekking verhoogt de kans op genezing aanzienlijk en er is vaker een borstsparende operatie mogelijk.

Resultaten vorige ronde
Tot nu toe was het bevolkingsonderzoek in Meerssen succesvol. Tijdens de vorige ronde was de opkomst in Meerssen 83,2%. Dit betekent dat er 2.985 vrouwen uit de doelgroep hebben deelgenomen aan het onderzoek. Hiervan zijn 91 vrouwen doorverwezen voor nader onderzoek.

Lees vorig bericht

Gemeente wil beleid ontwikkelen over invulling speeltuinen

Lees volgend bericht

Nieuw bij Meer Vandaag: Radio kijken op TV