Militaire eer voor Jan Rudolf Elzo Stuur (99) uit Bunde

De 99 jarige Jan Rudolf Elzo Stuur uit Bunde heeft 3 militaire onderscheidingen door Burgemeester Clermonts ontvangen. Dat gebeurde vrijdag 21 juni in het gemeentehuis. De onderscheiding werd uitgereikt namens de Minister van Defensie. De minister had een videoboodschap achtergelaten.

Onderscheiding
De onderscheidingen kreeg hij voor zijn inzet tijdens de Tweede Wereldoorlog. Hij ontvangt het Mobilisatie Oorlogskruis, het Ereteken voor Orde en Vrede en het Demobilisatie Insigne van het Koninklijk Nederlands-Indisch Leger.

Erewacht
Tijdens de ceremonie was er ook een erewacht gevormd door militairen van het 12 Infanteriebataljon Assault Regiment Van Heutsz. Het bataljon zet de traditie voort van het Regiment van Heutsz en het Koninklijk Nederlands-Indisch Leger. De hoed die de militairen dragen is dezelfde hoed als de die van het Nederlands-Indisch leger in 1910.

Japanse bezetting
Meneer Stuur vocht als jonge man in het Koninklijk Nederlands-Indisch Leger. Na de capitulatie van Japan diende hij nog enkele jaren in het leger. Daarna werkte hij als gevangeniswezen in Batavia. In 1957 moest hij zijn moederland Nederlands-indie noodgedwongen verlaten en bouwde hij in Nederland een nieuw bestaan op.

Meer hierover zondag in Meer Actueel.

Lees vorig bericht

Folklore op de markt in Meerssen

Lees volgend bericht

Sacramentsoctaaf geopend met Pontificale Hoogmis