Tweede Kamer vragen over Stella Maris College

Tweede Kamerlid Peter Kwint (SP) heeft aan de Minister voor Basis-en Voortgezet Onderwijs en Media vragen gesteld over het bericht dat het Stella Maris College in Meerssen gedeeltelijk stopt met gepersonaliseerd leren. Deze vragen zijn op 26 augustus 2019 schriftelijk ingediend.

Vragen
Peter Kwint vraagt zich af wat de minister vindt dat het Stella Maris gedeeltelijk stopt met het gepersonaliseerd leren. Een van de vragen is of het nog wenselijk is om deze vorm van onderwijs gedeeltelijk aan te bieden aan ouders en leerlingen, ondanks dat de kwaliteit van dit onderwijs onder druk staat gezien het oordeel van de inspectie van onderwijs. Ook wilt hij graag van de minister weten hoe de situatie op het Stella Maris zich verhoudt tot de conclusie die de onderwijsraad heeft getrokken dat veel scholen experimenteren met een andere aanpak, maar het vaak aan een goede systematische evaluatie ontbreekt. En of dit ook het geval was voor het Stella Maris College.

Zorgen
Een andere vraag die aan de minister gesteld wordt is of het wenselijk is dat scholen een onderwijsconcept kunnen aanbieden aan leerlingen zonder dat het vooraf vastgesteld is dat het concept kwalitatief in orde is en er in feite met leerlingen geëxperimenteerd wordt. Tevens vraagt Peter Kwint of de minister de zorg deelt dat met het wetsvoorstel: Meer ruimte voor nieuwe scholen, het makkelijker wordt om scholen te stichten op basis van allerlei wetenschappelijk onbewezen onderwijsconcepten met alle gevolgen van dien.

Gepersonaliseerd leren
Het Gepersonaliseerd Leren is een onderwijssysteem waar leerlingen met Ipads werken en zelf mogen bepalen wanneer ze toetsen maken en aan welk vak ze werken. De inspectie bezocht afgelopen maart het Stella Maris na een aantal anonieme signalen over de onderwijskwaliteit. Hieruit is gebleken dat de onderwijskwaliteit niet goed is. Dit is de reden waarom de school nu gedeeltelijk gepersonaliseerd leren aanbiedt voor de leerlingen. Nieuwe leerlingen kunnen vanaf dit schooljaar kiezen tussen gepersonaliseerd onderwijs en regulier onderwijs.

Lees vorig bericht

Bundermijt 2019

Lees volgend bericht

Geulle door de lens van fotograaf Karel